Исплата пуне зараде услед боловања због короне – необавезујућа

Поделите:

Ковид 19 је болест као и свака друга болест, сматрају послодавци и стручњаци за радно право, али због препоруке владе дошло је до забуне, па сада многи сматрају да та боловања треба посебно третирати.

Препорука Владе Србије свим послодавцима да се запосленима који су на боловању због вируса корона или су у самоизолацији обезбеди право на накнаду зараде у висини од 100 одсто и даље је на снази, али ова препорука ипак није обавезујућа. То фактички значи да послодавац није дужан да запосленом који је позитиван на ковид 19, па због болести не може да долази на посао, исплаћује зараду у пуном износу, већ најмање 65 одсто просечне зараде у претходних 12 месеци, пре месеца у којем је наступила привремена спреченост за рад.

Једини изузетак су здравствени и радници запослени у социјалној заштити који у овој ситуацији имају право на примање накнаде за боловање у износу 100 одсто основне плате. Повлашћени су и запослени у јавним комуналним предузећима, који захваљујући важећем посебном колективном уговору у случају отварања боловања због ковида 19 могу да рачунају на плате у пуном износу.

Да ли накнада зараде за такозвано ковид боловање треба да износи 100 одсто или треба да остане „регуларна”, то јест иста као и у случају других болести, питали смо стручњаке за радно право, представнике синдиката и послодавце.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката већ осам месеци траже да се измени одредба у Закону о раду за све оне који оболе од ковида 19.

– Није иста ситуација сада као пре пандемије, па не могу да важе ни иста правила. Тражимо допуне закона јер не живимо у редовним приликама. С необавезујућим препорукама државе да радник који оболи од короне добија 65 одсто од плате, и они послодавци који су досад плаћали пун износ зараде то више неће радити, већ ће се радије придржавати закона, пошто им то више иде у прилог – сматра Ранка Савић, председница ове асоцијације. У томе се ипак крије опасност, додаје она, јер радници са блажим симптомима короне онда неће остајати код куће, већ ће ићи на посао, у колектив, пошто не желе да буду кажњени због прехладе која је можда изазвана короном.

– Тако ће се само још више ширити зараза, а то нас опет враћа на почетак приче да актуелно законско решење није добро и дугорочно гледано изазваће нове проблеме – уверена је Савићева.

Да све зависи од договора између послодавца и запосленог, јер Закон о раду не даје конкретне одговоре на питања око правдања изостанка са посла у случају брзинског ширења заразе или карантина, потврђује Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије.

– Исплата пуне зараде услед боловања због короне није нигде званично обавезујућа, али је послодавцу дата та могућност. Од доста фактора зависи да ли ће послодавац исплатити пун износ зараде. Пре ће то урадити ако је у питању појединачни случај заражавања или је предузеће у доброј финансијској ситуацији. Ипак, не треба заборавити да је ковид 19 болест као и свака друга, тако да генерално не треба правити разлику, али због те препоруке владе је и дошло до забуне међу послодавцима и радницима, па многи сматрају да ковид боловања треба посебно третирати – истиче Атанацковић.

На питање да ли је у реду да у току пандемије фирме које су радиле и све време добијале помоћ од државе по запосленом сада ипак одлучују да не обезбеде право својим радницима на накнаду зараде у висини од 100 одсто у случају заражавања, Атанацковић истиче да одлука о томе остаје у домену моралних начела самог послодавца.

– Фирме које нису добро радиле уназад месецима и нису у доброј финансијској ситуацији могу и да разумем, а оне које јесу обавезују само морална начела, али не и закон – подвлачи он.

Да је право на накнаду зараде у висини од 100 одсто за случај оболевања од короне сасвим неправедно у односу на остале болести за које важи правило исплате зараде у износу од 65 одсто, сматра правница Олга Вучковић Кићановић, стручњак за радно право.

– Иако је то била жеља синдиката, када је у ванредном стању по препоруци почело код неких послодавца да се исплаћује сто одсто плате за изолацију и карантин, то ипак није економски одрживо, а и неправедно је у односу на друге болести. Јер ковид 19 је болест као и све остале, у правном смислу – напомиње Олга Вучковић Кићановић и подсећа да је једина разлика у томе да запослени има право на одговарајућу накнаду зараде за време прекида рада до којег је дошло искључивом наредбом надлежног државног органа или надлежног органа послодавца, а због необезбеђивања безбедности и заштите живота и здравља запослених.

– У том случају, по закону, послодавци морају да исплате зараду у износу од 100 одсто – додаје Олга Вучковић Кићановић.

За класично боловање 65 одсто зараде

Законом о раду је плата за време боловања за првих 30 дана одсуства у износу од најмање 65 одсто просечне зараде запосленог у претходних 12 месеци.

Уједно, постоји могућност и да зарада буде већа, али то се регулише колективним уговором или правилником о раду и уговором о раду у самој компанији пише Политика.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here