Извештај са валутног тржишта

Поделите:

Током само једног дана у протеклој недељи, на тржишту дигиталних валута Биткоин је повећао своју вредност за четвртину, те је срећницима који га имају омогућио зараду од 3.500 долара по једној јединој овој електронској новчаници. За оне који траже мало пластичније објашњење, ево га: не купиш нови “фијат 500Л” дизелаш од 1.600 кубика, него за те паре купиш један Биткоин. И сутрадан само од зараде на Биткоину купиш половни “пунто”: дизелаш од 1.300 кубика из 2006. године, прешао 160.000 километара… Још ти остане и за гориво. И кад би баш сваки дан тако скакала вредност те виртуелне лове – чији је дигитални капитал девет пута већи од јавног дуга аналогне Србије – током само једног месеца би од зараде на једном једином Биткоину могло да се пазари горе наведених седам нових и два половна аутомобила приде. И после се питамо шта ће фабрици аутомобила субвенција да би радила.
Но, наравно, није баш све тако (с опроштењем) ружичасто са тим криптовалутама. Kако су те електричне ствари још од Тесле наизменичне, смер се у наредних девет сати после тог огромног скока променио у своју супротност: речено обогаћивање дигиталних срећника смањено је за 2.300 долара, а пошто је ова валута на струју сад изгубила на вредности – око 15 одсто. Онај “пунто” из малопређашњег примера и даље може да се купи, само је остарио: 2002. је годиште и прешао је 240.000 километара. Особама жељним квазимонетарних узбуђења притисак и број откуцаја срца је могао расти и падати још неко време. Јербо је и Биткоин даље растао и падао, а без икакве логике која би се могла утврдити бесциљним буљењем у његов берзански кардиограм. Ми неки други манули смо се ћорава посла и прешли смо на читање редовног извештаја са домаћег криптополитичког тржишта. Где, такође, постоји маса инвеститора који улажу у нешто о чему или мало знају или још мање разумеју како функционише.
А на политичкој берзи ствари стоје овако: у последњих месец дана примећује се велика нестабилност Јанкоина (на берзама се означава са ПСГЦ). Параноични инвеститори у овај криптопокрет сматрају да је нестабилност настала отуд што су Службе активирале некакав свој алгоритам унутар Софтвера Слободних Грађана, те су заједницу напустили многи који су рударили Јанкоине још откад је лансиран програм Апел, верзија 1.00. Поједини берзански стручњаци сматрају да за том паранојом нема потребе, јер је пад Јанкоина последица сурове борбе на једном прилично скученом делу тржишта, где на исте улагаче рачунају и креатори Шулекоина (ДСЦ), Радулеума (ЂБЦ), Вукоина (НСЦ) и још неких ситнијих и дискутабилно вредних валута. Ситуацију на том делу тржишта додатно је пореметила појава Ђилкоина (ЂЦН), валуте која је, као и Шапкоин (ШЦН), намењена само за београдско тржиште. С тим што за Ђилкоин још увек није извесно да ли ће се на тржишту и појавити, а с обзиром на то да је креатор ове валуте још увек сам себи једини инвеститор. А београдско тржиште уме да кошта.
На осталом делу тржишта ситуација је мање-више очекивана. Алекоин (СНСЦ) и даље може да рачуна на то да је број његових инвеститора, жељних чврсте руке на тржишту, мање-више исти. Начин улагања у ову валуту се није променио: и даље онај ко има новца тражи по угоститељским објектима неку другу двојицу која пара немају, па онда њих тројица заједно инвестирају, сваки по 40.000 динара. Неке друге криптополитичке валуте немају овај облик прикупљања инвестиција, као на пример Дачкоин (СПСЦ), који је такође релативно стабилан на тржишту, без обзира на то што га зли језици називају руском Kараоке валутом. У тржишни извештај свакако треба укључити и Дверкоин (БОЦ), електронску валуту намењену онима који воле да кликћу скупштинским компјутерским мишевима – али искључиво носем и челом. Није згорега сетити се и Шешељеума (СРСЦ), криптовалуте од које је настао Томакоин, а потом и Алекоин (као финални дериват). Шешељеум је од тих времена у константном паду, тако да још увек нема потребе да се опет пошаље на Хашку берзу, а због угрожавања тржишта. За оне жељне изненађења, протеста или пуког зезања, на берзи је и даље на располагању Белкоин, локална валута из Младеновца. А за оне који ништа од овог тржишног извештаја нису разумели, нека се не секирају.
Све је ово виртуелно и нико не гарантује да ће потрајати.

Воја Зентић, фан страница

(Вечерње новости, децембар 2017)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here