Kо колико добија – полицији више, социјали мање

Поделите:

Kо колико добија – полицији више, социјали мање

То пише Блиц, позивајући се на изворе блиске Међународном монетарном фонду. Саговорник листа напомиње да је још рано да се износи коначна рачуница, али да је најреалније да ће плате војске, полиције, лекара и просветних радника имати највећи раст, од шест или седам одсто.

Запослени у установама социјалне заштите, у установама културе и правосуђу могу очекивати повишицу око три осто.

Kако објашњава, садашње калкулације пораста плата у јавном сектору за следећу годину су “пробне”.

“Тачан износ плата и пензија и њихово повећање у 2018. биће познати када ММФ дође у последњу ревизију аранжмана са Србијом, а то је 26. октобра. Сада следе технички разговори са ММФ у којима се претреса стање у буџету и праве планови за следећу годину”, навео је извор.

Kако додаје, тек у октобру радиће се на коначној верзији буџета за 2018. годину.

Сутра се очекује долазак техничке мисије ММФ-а у Београд, док у редовну осму ревизију аранжмана долази у октобру.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је прошле недеље да је извесно да ће бити повећања плата и пензија, и да се тренутно пажљиво рачуна колико ће то повећање износити.

И према недавној процени шефа Kанцеларије ММФ-а у Београду Себастијана Сосе, биће простора за повећање плата и пензија. Соса, међутим, није могао да прогнозира за колико процената.

“Повећање плата у јавном сектору и пензија које је најавила Влада Србије биће разматрано у оквиру предстојећих разговора о буџету за 2018. годину између техничке мисије Међународног монетарног фонда и српских званичника”, рекао прошле недеље Соса.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here