понедељак, јул 6, 2020
Home Економија Мања провизија на картице

Мања провизија на картице

Поделите:

НБС представила нови закон о међубанкарским накнадама. “Терет” на плаћања не може бити већи од 0,3 одсто

НАРОДНА банка Србије представила је Нацрт закона којим ће се ограничити међубанкарске накнаде са досадашњих, у просеку, 1,5 одсто на 0,3 одсто, што би трговцима требало да снизи трошкове држања ПОС терминала за платне картице, а грађанима да омогући куповину јефтинијих производа.

У Привредној комори Србије, на презентацији Нацрта закона о међубанкарским накнадама, стручњаци Народне банке истакли су да је банкама до сада био финансијски интерес да штампају више картица, а не да продају терминале фирмама.

Суштина новог закона, поручују из НБС, јесте да се с већом мрежом терминала у продавницама развија “безготовинско друштво”.

Нацртом је предвиђено да међубанкарска накнада за трансакције код дебитних картица не може бити виша од 0,2 одсто вредности трансакције, док код кредитних картица та накнада не може бити већа од 0,3 одсто.

– Са овим законом очекујемо значајне промене за крајње кориснике, купце и трговце. Картица је као производ изузетно скупа за трговца, а самим тим и за крајњег корисника, јер постоји међубанкарска накнада која је главни генератор високих провизија – каже Драгана Станић, генерални директор Сектора за платни промет НБС.

Суштина међубанкарске накнаде је, како објашњава, у томе да она не функционише на економским принципима конкуренције који би довели до снижења цена, већ су провизије с временом постајале све веће.

 

Због тих провизија банака, и роба код трговаца који имају терминале за плаћање картицама била је скупља, што је, како наводи, на крају плаћао сваки грађанин кроз цену купљеног производа.

Банке су до сада више издавале стране картице него домаће, каже Станићева, што је “дина” картицу доводило у неповољан положај.

УВОДЕ ОГРАНИЧЕЊА

НА питање новинара да ли би пракса ограничавања ових накнада, која постоји и у ЕУ, могла да доведе до тога да се банке одлуче да нова “примања” нађу тако што би повећале друге услуге у својим експозитурама, Драгана Станић истиче да банка увек може да уведе и друге накнаде.

 

– Поента овог закона је у томе да трговци знају колико износи накнада, што до сада није био случај. Овим законом ће се омогућити да се накнада која функционише на ненормалним принципима ограничи и да се повећа транспарентност – објашњава она.

 

Вечерњеновости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

loading...
css.php