Оглашена продаја крушевачког 14. октобра у стечају

Поделите:

Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је продају покретне и непокретне имовине Индустрије машина и компонената (ИМК) “14. октобар” из Крушевца у стечају, методом непосредне погодбе уз прикупљање писаних понуда.

Процењена вредност имовине понуђене на продају је 4,85 милијарди динара, а крајњи рок за достављање понуда је 28. јун.

То предузеће је у већинском државном власништву, до краја маја прошле године било је под заштитом државе, а у јулу је ушло у предстечајни поступак.

Стечај је у ИМК “14. октобар” уведен у јануару прошле године, а у фебруару је донето решење о банкроту.

Од тада је продаја фабрике као целине оглашавана четири пута, последњи пут у децембру прошле године, али ниједном није било интересената који би доставили понуду.

Током протеклих годину дана у јавности се више пута помињало да је чешка компанија “Татра” заинтересована за куповину тог некадашњег крушевачког гиганта који никада није био приватизован.

У фабрици је након увођења стечаја било ангажовано око 160 радника, а тренутно их је око 130.

Према ранијим подацима, 1.558 радника на име заосталих плата из 2014. и 2015. године од фабрике потражује више од милијарду динара, укупна потраживања поверилаца износе 13,6 милијарди динара, први исплатни ред потражује 3,8 милијарди, други око 210 милиона, а трећи 9,6 милијарди.

Број запослених у фабрици, која је осамдесетих година запошљавала 8.500 људи, током претходних деценија постепено се смањивао.

Последњи социјални програм спроведен је крајем 2015. године, пред увођење стечаја, када је фабрику напустило 690 људи, док је годину дана раније, такође кроз социјални програм отишло 750 радника.

Након увођења стечаја одржана је једна продаја покретне имовине, када су продати готови производи и незавршена производња у више погона, за 11,46 милиона динара, те расходоване машине за 1,8 милиона динара.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here