Пељеше фирме: Kако функционише СПРЕГА адвоката и извршитеља

Поделите:

Несавесно поступање адвоката и извршитеља према дужницима прилично је распрострањено. Након текста који је “Блиц” објавио, јавило нам се још неколико фирми које су имале сличне проблеме.

Проблем је у томе што се компанија дужник, као страна која је изгубила парницу, онемогућава да добровољно уплати новац на рачун тужиоца. Према наводима београдске адвокатске канцеларије која заступа велике фирме, то је последица несавесног поступању адвоката тужиоца.

– Они у законом предвиђеном року, након окончаног судског поступка, одбијају сарадњу са пуномоћником дужника тако што не достављају број банкарског рачуна свог клијента – објашњавају у овој канцеларији.

Kако истичу, на овај начин фирма дужник се излаже читавој серији непотребних трошкова.

– То су накнада за састављање предлога за извршење, затим накнада за састављање захтева за накнаду трошкова, судске таксе и накнаде извршитеља. Да ли извршитељи тај новац после деле с адвокатима, ми не знамо, али је у пракси ова врста злоупотребе веома честа. Потребно је решити ово спорно питање тако да се дужницима омогући извршење њихове обавезе без плаћања додатних трошкова за које нису одговорни – сматрају саговорници “Блица”.

У овог адвокатској канцеларији кажу да су имали случајеве где крајњи трошкови вишеструко премашују износ дуга:

– Имамо неколико различитих накнада и награда, које према правилнику о тарифи трошкова за рад извршитеља износе најмање 13.000 динара. Све то пада на терет дужника.

Иако поједини адвокати сматрају да се овде ради о класичној злоупотреби, што је наведено у нашем јучерашњем тексту, председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић не види никакав проблем!

– Фирма увек има могућност да се непосредно обрати физичком лицу коме треба да плати одштету. Начин измирења обавезе може бити и поштанском уплатницом, као и уплатом на рачун. А имате и грађане који немају рачун па могу да дођу и да буду исплаћени са благајне – објашњава Ђорђевић.

Kако истиче, овде нема речи о било каквој злоупотреби.

– Ако моја странка иде на извршење, а није могла да наплати одштету у мирном поступку, нема ни трага злоупотребе или кривичног дела. Не видим никакав интерес адвоката у поступцима које наводите – рекао је Ђорђевић.

На питање да ли је ипак могуће да постоји договор адвоката и извршитеља да се иде на принудну наплату због додатних трошкова које ће наплатити дужнику, он одговара:

– Говорите о томе да фирме зову адвокате тужиоца, а они неће да кажу број рачуна да би писали извршење и да би узели својих 15.000 динара? Али фирма може да зове странку која ју је тужила. Има њену адресу и може јој послати телеграм у коме наводи да дође по новац. Па да видимо ко неће доћи да узме паре. Он саветује фирме да директно зову странке или им пошаљу телеграм, а не да ангажују адвокате.

Представници Kоморе јавних извршитеља нису одговарали на позиве новинара.

Министарство: Адвокатске коморе дужне да реагују

У Министарству правде кажу да су формирали Радну групу за измене и допуне Закона о кривичном поступку “чији ће чланови узети у разматрање указане проблеме”.

– С друге стране, како наведени случајеви указују на могуће злоупотребе од стране адвоката, страна која сматра да је било непрофесионалног поступања може да се обрати надлежним адвокатским коморама које су дужне да поступају по притужбама на рад адвоката – истакли су у Министарству.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here