„Пепсико“ и „Матони“ преузели компанију „Књаз Милош“

Поделите:

У чешкој амбасади потписан је уговор о продаји произвођача минералне воде, безалкохолних и енергетских напитака „Књаз Милош“ из Аранђеловца, компанијама “PepsyCo“ и „Mattoni 1873“ која послује у саставу чешког произвођача безалкохолних пића. Продати су фабрика и робне марке као што су Књаз Милош, Aqua Viva, Гуарана, ReMix.

Компанија са традицијом дужом од 200 година, поново је променила власника. Из руку инвестиционог фонда Mid Europa Partners прешла је у руке компанија Пепсико и Матони 1873.

„Након неколико продаја и промена пословних модела, компанија Књаз Милош коначно први пут добија стратешке партнере. Књаз Милош има 800 запослених и на лидерским је позицијама у Србији и Црној Гори. Ове године очекујемо 75 милиона евра промета“, каже Милош Стојисављевић, директор компаније.

Пепсико је мултинационална компанија која производи храну и пиће и послује у више од 200 земаља. Матони 1873 је водећи произвођач воде у централној Европи. Представници комапнија обећали су инвестирање и нова радна места, али о цени коју су платили нису желели да причају.

„Могу да кажем да сам о овоме дуго сањао, мој отац није имао среће да купи Књаз Милош фабрику 2005. када је први пут оглашена за продају, али ето сада смо то успели. Планирамо да ширимо бренд, да инвестирамо и свакако да повећамо и број радних места“, навео је Алесандро Пасквале, директор Матони 1873.

„Ово нам није прва оваква аквизиција у Србији, већ имамо Чипси и Клипси. Задовољни смо што нам је Матони партнер у овом пословном подухвату“, додаје Кристоф Жиј, менаџер Пепсика.

Није необично да цена остане непозната и када се аквизиција заврши, рекла је уредница магазина Бизнис Радојка Николић. Са ценом можемо само да спекулишемо, поручила је и додала да је вредност Књаза Милоша 2015, када је требало да буде преузет од стране Mid Europa Partners, била око 100 милиона евра.

„Оно што је најважније за „Књаз“ је да је постао део мултинационалне компаније. До сада смо видели ту ситуацију са фондовима да је Књаз Милош ишао из једног фонда у други, да се свако трудио да нешто унапреди, а сада када је прешао у руке мултинационалне компаније – то је један нови живот фабрике“, каже.

Николићева додаје да очекује излазак Књаза Милоша на тржишта на којима и ове компаније послују као и велика улагања.

Ово је друга компанија коју су Mid Europa и њен партнер у Србији, бизнисмен Андреј Јовановић, продали у последњих пола године. У фебруару је објављена продаја пожаревачког Бамбија Кока-Коли за 260 милиона евра.

Пепси је 2008. године разматрао куповину Књаза Милоша од инвестиционог фонда investicionog fonda Danube Foods Group.

N1
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here