„Pepsiko“ i „Matoni“ preuzeli kompaniju „Knjaz Miloš“

Podelite:

U češkoj ambasadi potpisan je ugovor o prodaji proizvođača mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih napitaka „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca, kompanijama “PepsyCo“ i „Mattoni 1873“ koja posluje u sastavu češkog proizvođača bezalkoholnih pića. Prodati su fabrika i robne marke kao što su Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix.

Kompanija sa tradicijom dužom od 200 godina, ponovo je promenila vlasnika. Iz ruku investicionog fonda Mid Europa Partners prešla je u ruke kompanija Pepsiko i Matoni 1873.

„Nakon nekoliko prodaja i promena poslovnih modela, kompanija Knjaz Miloš konačno prvi put dobija strateške partnere. Knjaz Miloš ima 800 zaposlenih i na liderskim je pozicijama u Srbiji i Crnoj Gori. Ove godine očekujemo 75 miliona evra prometa“, kaže Miloš Stojisavljević, direktor kompanije.

Pepsiko je multinacionalna kompanija koja proizvodi hranu i piće i posluje u više od 200 zemalja. Matoni 1873 je vodeći proizvođač vode u centralnoj Evropi. Predstavnici komapnija obećali su investiranje i nova radna mesta, ali o ceni koju su platili nisu želeli da pričaju.

„Mogu da kažem da sam o ovome dugo sanjao, moj otac nije imao sreće da kupi Knjaz Miloš fabriku 2005. kada je prvi put oglašena za prodaju, ali eto sada smo to uspeli. Planiramo da širimo brend, da investiramo i svakako da povećamo i broj radnih mesta“, naveo je Alesandro Paskvale, direktor Matoni 1873.

„Ovo nam nije prva ovakva akvizicija u Srbiji, već imamo Čipsi i Klipsi. Zadovoljni smo što nam je Matoni partner u ovom poslovnom poduhvatu“, dodaje Kristof Žij, menadžer Pepsika.

Nije neobično da cena ostane nepoznata i kada se akvizicija završi, rekla je urednica magazina Biznis Radojka Nikolić. Sa cenom možemo samo da spekulišemo, poručila je i dodala da je vrednost Knjaza Miloša 2015, kada je trebalo da bude preuzet od strane Mid Europa Partners, bila oko 100 miliona evra.

„Ono što je najvažnije za „Knjaz“ je da je postao deo multinacionalne kompanije. Do sada smo videli tu situaciju sa fondovima da je Knjaz Miloš išao iz jednog fonda u drugi, da se svako trudio da nešto unapredi, a sada kada je prešao u ruke multinacionalne kompanije – to je jedan novi život fabrike“, kaže.

Nikolićeva dodaje da očekuje izlazak Knjaza Miloša na tržišta na kojima i ove kompanije posluju kao i velika ulaganja.

Ovo je druga kompanija koju su Mid Europa i njen partner u Srbiji, biznismen Andrej Jovanović, prodali u poslednjih pola godine. U februaru je objavljena prodaja požarevačkog Bambija Koka-Koli za 260 miliona evra.

Pepsi je 2008. godine razmatrao kupovinu Knjaza Miloša od investicionog fonda investicionog fonda Danube Foods Group.

N1
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here