Пиреус продаје све, напушта Србију и Балкан

Поделите:

Београд – Грчка Пиреус банка намерава да прода подружнице у Србији, Бугарској, Румунији, Албанији и Украјини, као део плана за смањење изложености према иностранству.

„Пиреус банка планира да прода своје пословање у региону Балкана и да смањи портфолио лоших кредита“, изјавио је нови генерални директор банке Христос Мегалоу током представљања планова групације до 2020. године, пренела је агенција Ројтерс.

„Наша визија је да будемо најкредибилнија банка у Грчкој. Наш стратешки план има смисла и није илузија“, казао је Мегалоу, који је у априлу преузео функцију генералног директора.

Банка Пиреус, чијих се 26,2 одсто налази у власништву грчког фонда за спасавање банака ХФСХ, још је суочена са проблемом ненаплативих кредита после дубоке рецесије у Грчкој која је погурала незапосленост на рекордно високе нивое.

Групација, такође, планира да се „ослободи“ још неких актива, укључујући 40-процентног удела у бродарској компанији „Хеленик Сивејз“ и свог 33-процентног удела у компанија за узгој рибе Ниреус аквакултуре и Селонда, додаје директор банке.

Банка Пиреус, која је у 67-процентном власништву институционалних инвеститора, креираће одвојену филијалу познатију као „Пиреус легаси јунит“, у склопу напора да „очисти“ свој биланс стања.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here