Послодавци се различито односе према препоруци о испоруци пуне зараде

Поделите:
ЗАПОСЛЕНИМ који су у самоизолацији због вируса корона, не морају по правилу да примају целу плату, већ њихова коверта зависи од воље послодавца.

Препорука Владе Србије да се радницима у оваквим случајевима даје пуна зарада није обавезујућа и све већи број фирми исплаћује 65 процената од зараде, као што Закон о раду налаже у случају боловања.

Једини изузетак су здравствени и радници запослени у социјалној заштити који у овој ситуацији имају право на 100 одсто плате, као и запослени у јавним комуналним предузећима, који захваљујући важећем посебном колективном уговору у случају отварања боловања због ковида 19 могу да рачунају на плате у пуном износу.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката већ осам месеци траже да се измени одредба у Закону о раду за све оне који оболе од ковида.

– Није иста ситуација сада као пре пандемије, па не могу да важе ни иста правила. Необавезујућа препорука државе да доводи до тога да и они послодавци који су досад плаћали пун износ зараде то више неће радити, већ ће се радије придржавати закона, пошто им то више иде у прилог – сматра Ранка Савић, председница АСНС. – У томе се крије опасност јер радници са блажим симптомима онда неће остајати код куће, већ ће ићи на посао, у колектив, пошто не желе да буду кажњени због прехладе која је можда изазвана короном.

У Унији послодаваца Србије наглашавају да исплата пуне зараде услед боловања због короне није нигде званично обавезујућа, али је послодавцу дата та могућност. Већина фирми које немају финансијске проблеме и даје 100 одсто зараде. Међутим, пошто је ковид болест као и свака друга, сматрају да, не треба правити разлику пишу Новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here