Професор Миодраг Зец: Србија је остала острво које не зна где ће

Поделите:

“Нешто се деси и ми се не питамо ко је крив, а нама се лоше ствари стално дешавају, не учимо. Стопа раста је као организам, ако имате добар метаболизам и користите ресурсе, можете с шаком пиринча цео дан…проблем је организације друштва”

Политичари увек траже објашњена, суша јесте разлог што раст бруто друштвеног производа неће бити на пројектованом нивоу, али питање је зашто наш развој зависи од елементарних непогода, постоји наводњавање, канал Дунав-Тиса-Дунав, каже професор економије на Филозофском факултету Миодраг Зец у Новом дану на телевизији Н1.

“Политичари увек траже објашњења, тачно је да је суша сада разлог, зашто наш развој зависи од елементарних непогода, постоји наводњавање. Маштовити смо у писању образложења зашто нешто није, та осовина образложења је фантастична”, каже Зец.

Он наводи да стално говоримо о бројкама, а да се изоставља питање компетенције управљања јавним сектором.

“Нешто се деси и ми се не питамо ко је крив, а нама се лоше ствари стално дешавају, не учимо. Стопа раста је као организам, ако имате добар метаболизам и користите ресурсе, можете с шаком пиринча цео дан…проблем је организације друштва”.

Професор Зец објашњава да се све своди на просечну плату и раст БДП-а јер грађани то виде и додаје “да није посао владе већина овога што ради”, већ, како каже, треба да реструктуира железнице, ЕПС…

“Ми за разлику од других смо увек на раскрсници и не знамо где ћемо поћи. Ми нисмо знали где ћемо после пада комунизма, погледајте како су успеле Чешка и Словачка. Балкан је био жртва меког комунизма, мислили смо да смо супериорни у односу на остале. Србија је остала острво које не зна где ће. Живимо у митовима, мислимо да смо нешто што нисмо. Треба размислити о томе како направити модел да ресурсе које имамо добро искористимо”.

О позиву Ане Брнабић младима да се врате у Србију, Зец каже да је посао владе да уреди привреду и државу и да младима мора да направи услове за повратак.

“Ана Брнабић треба да реши да ли у државној администрацији има лажних диплома, ако се они одстране онда ће се лакше доћи до запослења. Ако је лакше да се уђе с дипломом неког НН факултета, онда јој не вреди да позива. Људи ће доћи интересом, али морате направити услове да се то деси”.

Он каже да је тешко прогнозирати најаве да ће просечна плата бити 440 евра до краја године.

“Биће, ако дође до обарања курса. Ако обориш курс на 90 можеш да имаш плату колико хоћеш. Имамо стопу инфлације која расте, пад куповне вредности девиза, са 100 евра не можете ништа, опште обезвређивање папирног новца”, рекао је Зец.

 

 

Недељник

Поделите:

18 Коментари

  1. 5:00am ujutru, a ti vec tipkas….wow…..ti se bas boris za svoj Udbaski hleb……nema sta, skidam kapu……tebe je dovoljno razlupao Profesor Zec koji i zivi u Srbiji…..ja nemam vise volje…..isuvise je lako….znas kako se kaze u NjuJorskog tatka je pogolema patka…

  2. Gde ste usvojili Vas akademski recnik, mr. Maljo? Je li plod vaspitanja ili new-xorskog obrazovanja? Cuo sam da se u redovima za bonove ispred socijale ljudi lep, akademski, ophode. Oooh, pa Vi ste, sigurno, Wall-Steet guy, are you?

  3. Ma ti si Lune neozbiljan. Sa tolike daljine se nadjacavas, izmisljas nikove, stavis moj nik… evo da obradujem tvoje nalogodavcr, odlazim sa sajta sad i zbog prakticnih razloga, elem selim se na zapadnu obalu, jos dva sata razlike sa srbijom…pa da ne ostajes budan. Valjda cere ustedeti malo na tvojim troskovima. Kapitalizam je pobedio, Draza rehabilitovan a Srbija grabi kao NaTO. Objavljuj sad sta hoces….vracati se nemam nameru, al znas i sam da smo vas pocepali iz svih uglova.

  4. Naravno vitestva nemas, vidi se da nemas svoj zivot nego merkas kad sam pisao. Koliko ti je trebalo da odgovoris, 5-10 minuta ? Ti ostajes na sajtu, ja se selim, pokazi malo vitestva i ucuti vec Jednom. udavio si.

  5. Kaj bi ti Lune delal kad bi se CIA stvaaaaaarno zbatrgala s vama Srbima po vebu, kad te vak jedan jebeni tutlek iz Amerike zamara i veziva vam “internet divizione”na maloj fronti….hahahaha ….misli o tomu malo ku’is

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here