Руси продају део “Меркатора”

Поделите:

Збербанка почиње наплату дугова Ивице Тодорића, понудили 18,53 одсто трговинске куће. Почетна цена за акције биће 40,58 милиона евра

ЗАГРЕБ – ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

РУСКА Збербанка креће у наплату дугова Ивице Тодорића који је Русима дужан више од 1,4 милијарде евра. За сада су успели да заплене 18,53 одсто акција “Меркатора” у Словенији које ће бити 7. јула понуђене на продају. Почетна цена за акције биће 40,58 милиона евра, а интересовање је показао и словеначки “Петрол”, који је у власништву државе око 30 одсто.

Реч је о акцијама које су изузете од ‘закона Агрокор’ који је на снази у Хрватској, а акције гласе на “Агрокорову” фирму из Холандије.

Руси су веома незадовољни како напредује стабилизација “Агрокора” у Хрватској, пре свега због чињенице да су деломично искључени из тог процеса. Наиме, Збербанка више не жели давати кредите под условом да немају гаранцију да ће и стари бити враћени, а у игру је укључен амерички фонд познат по проблематичном начину финансирања које се активира код купње посрнулих компанија. Из тог извора и од хрватских банака “Агрокор” је успео да обезбеди готово 500 милиона евра за даље пословање, али стручњаци указују да су се упустили у опасну игру због избегавања Збербанке.

Санација “Агрокора” сво време има и политички контекст и процена је да ће Руси вршити притисак на хрватску владу да се дође до решења како вратити кредите које је Тодорић узимао. Из извора блиских руским банкама може да се чује како им је лагао и давао искривљене финансијске извештаје да би приказао боље стање у компанији, па се у Москви размишља и о тужби. О судбини “Агрокора” биће речи и на јесен када се спрема посета хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић Москви где ће се сусрести са Владимиром Путином.

Принудни управник “Агрокора” Анте Рамљак већ је донео одлуку о распродаји дела имовине коју су користили Тодорићи док су водили компанију, а реч је о хеликоптеру, возном парку, имањима на Јадрану. Све ће то бити на продају како би се бар делимично вратили стари кредити, а из “Конзума” најављују затварање готово стотинак продавница и отпуштање 2.000 радника.

УЗИМАЈУ И ДВОРАЦ

РУСИ сада настоје извући бар део онога што је у власништву Ивице Тодорића. Тако постоји и могућност да ће преузети његов дворац у Загребу, у којем живи цела породица и чије је уређење коштало невероватно много новца. Исто тако Руси желе да узму и некретнине које Тодорић поседује у Хрватској, те његову приватну имовину којом је такође гарантовао добијање кредита од руских банака.

Новости

Поделите:

2 Коментари

  1. Не могу да поверујем да су Руси “веровали” Тодорићу, а он их је лагао? Пре бих помислио: да су добро знали кад лаже, али су из неких својих разлога наставили да га кредитирају. Сад ће тисак направити харангу како “Руси затварају супермаркете и узимају запосленима хлеб”.

  2. Мада мислим: “Конзумови” маркети и ако се продају – морају и даље да раде, само сада за друге газде.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here