Сезонски послови повећали запосленост

Поделите:

Већи пад реалне запослености могао би да се догоди у првим месецима 2021. а сви који сада не буду успели да остваре довољно прихода, биће принуђени да отпуштају раднике.

Број запослених у Србији повећан је за 44.422 особе у односу на исти период лане, односно за 2,3 процента, па су тако у нашој земљи на крају трећег квартала 2020. регистрована 2.224.842 запосленa грађанина.

Раст запослености бележе прерађивачка индустрија, у којој је сада око 14.500 радника више, грађевинарство са око 9.700 више ангажованих, трговина на велико и мало и поправка моторних возила где је око 9.000 људи више запослено него лане.

И поред обећавајуће статистичке слике, Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, сматра да нам проблеми у вези са одржањем стопе запослености тек предстоје, посебно с истеком државне помоћи у формалном сектору, који ће условити пад запошљавања у производњи, где је досад било мање-више добро стање.

– Чим изостане помоћ пред нама ће се приказати реалност у правом смислу те речи. Већи пад реалне запослености догодиће се већ у првим месецима 2021. који су традиционално лоши за пласман производа и услуга. Јер, сви они који не буду успели да остваре довољно прихода овог новембра и децембра, биће принуђени да редукују пословање и отпуштају раднике. Срећом, постоји мали проценат компанија, три до пет одсто њих, које су досад радиле добро: један део њих припада ИТ сектору, успешно се развија и онлајн продаја, а ту су фирме из области хемијске индустрије… – подсећа Рајић.

Повећању запослености у трећем кварталу кумовали су и летњи сезонски послови у угоститељству и туризму, због чега је слика о запослености уздигнута, само на кратко. Реалност је, ипак, сасвим другачија, додаје Рајић, јер већина хотела у Београду најављује затварање због превеликих трошкова одржавања, а око 5.000 радних места већ је изгубљено.

– Слично је и у туризму, а ове године и ауто-индустрија бележи редукцију запослених и то 10 до 15 одсто. На пример, „Фијат” не ради, па се то одражава на све оне који послују у ланцу ауто-индустрије. С падом прихода све је уочљивија и стагнација у сектору услуга. Ипак, иако су произвођачи задржали исти број запослених, не треба заборавити да су у многим компанијама магацини и лагери крцати робом. Тражња се тек минимално опоравила, далеко је од годишњег просека, а нових послова нема ни на видику… У таквој ситуацији веома је тешко, да не кажем неизводљиво, одржати тезу о расту запослености, чак и у скоријој будућности. Проблеми нам тек предстоје – уверен је Драгољуб Рајић.

Представници синдикалних организација не верују у повећање запослености у Србији.

Ранка Савић, председница Асоцијације самосталних и независних синдиката, сматра да је у тренутној ситуацији економски немогуће говорити о повећању запослености, поготово када се зна да је на стотине хиљада људи остало без редовних примања.

– Без посла остају запослени у туризму, угоститељству, авио и друмском саобраћају. Индустрија забаве потпуно је стала и без прихода је остало око 26.000 људи. Све то наводи на закључак да прича око раста запослености уопште није реална. Уз то, имамо и огроман број наших који су се вратили у Србију јер су у иностранству остали без посла. Дознаке које су донедавно слали сада су се смањене за две трећине – подсећа Савићева пише Политика.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here