Српска јагњетина на кинеском штапићу

Поделите:

Репортери “Новости” у познатој кланици у Суботишту код Пећинаца, спремној за извоз у Кину. Индустрија меса “Ђурђевић” прва добила сертификат за трговину са најмногољуднијом земљом
ЧЕТИРИ контејнера од по 22 тоне јагњећег меса, у кланичној индустрији меса “Ђурђевић” у Суботишту, код Пећинаца, сремна су да сваки час крену пут новог кинеског тржишта. Око 300 радника обучено је да обради 200 грла на сат, сировинска база не представља бојазан да ће роба мањкати, па власник кланице са нестрпљењем чека да чује прве утиске нових потрошача.
Индустрија меса “Ђурђевић”, основана 1999. године, прва је добила лиценцу за извоз јагњећег меса у Кину. У склопу компаније налази се новоизграђена кланица, у којој се примењују врхунске технологије рада и производње. Најсавременија опрема индустријског капацитета омогућава дневно клање око 1.000 свиња, 150 јунади. Поред извоза јунећег и свињског меса које иде за Италију, Македонију, БиХ, Црну Гору…, за неколико недеља први пут кренуће јагњеће месо пут Кине.

– Јагњад су из Војводине, Пирота, ужичког краја – каже Миленко Ђурђевић, власник кланице. – Кинески купци су нам послали упутства како желе да месо буде исечено и тако радимо. Роба ће се транспортовати бродом из луке Бар и биће потребно од 25-30 дана да стигне до крајњег потрошача. Остало нам је да добијемо још неколико потребних докумената и можемо да почнемо са првом испоруком. Очекујем да ће то бити најкасније за четири недеље, а надам се и пре.

Ђурђевић додаје да ће се, после прве испоруке на новом тржишту, једном недељно слати један контејнер око 23 тоне смрзнутог меса са 1.200 јагањаца. И све похвале упућује Влади Србије, која субвенционише по 7.000 динара по овци и 2.000 динара по јагњету, што за последицу има да се број одгајивача повећава, а самим тим се ствара и тржиште. Кланица је почела склапање уговора са кооперантима.
НОВИ СМЕР

ДА не би дошло до мањка радне снаге, Министарство просвете од следеће школске године увешће нови смер – месар, у пећиначкој средњој школи. Ђурђевић каже да се код њега на пракси налазе ученици из београдске школе, које ова фирма довози и одвози.

– Морамо да задржимо младе на селу, а кад заврше школу и добију одмах посао, то је један од разлога да и остану у њему – сматра Ђурђевић.

Вечерње Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here