Српску привреду чекају милијарде евра

Поделите:

Предузећа из Србије тренутно могу да конкуришу за најмање шест европских пројеката. Само кроз програм “Козме” преко две банке у Србији нуде се кредити привреди у вредности од 200 милиона евра

ЕВРОПСКА унија у овом моменту има отворених шест развојних пројеката за које могу да аплицирају и предузећа, пољопривредна газдинства и појединци из Србије. На располагању читавом Старом континенту је више од 80 милијарди евра, а за мали део тог новца могу да се изборе и наше фирме. Услов је да знају када, како и где да конкуришу.
Финансирају се различити аспекти пословања, али је за све програме заједничко то што подижу конкурентост предузећа и привреде. У српском случају, малим и средњим предузећима најатрактивнији су програми који им омогућавају лакше задуживање, они који отварају врата кредитним средствима и клијентима који немају шта да заложе.

Пре десетак дана настављен је програм “Козме” у Србији са обезбеђених нових 200 милиона евра. Првих 60 милиона евра подељено је рекордно – за свега неколико месеци. Кроз ову прву линију, до зајма је дошло 1.300 предузећа и предузетника. Интересовање је било велико, јер овај програм нуди баш оно што је већини предузећа потребно – кредит без гаранције.

Банка Интеза и Уникредит банка тренутно једине учествују у програму “Козме”, а прве рачунице говоре да ће нових 200 милиона евра бити довољна за око 4.600 клијената. Очекују се камате од 2,39 до 7,85 одсто.

Проблемом колатерала бави се и “Иновфин”, део програма “Хоризонт 2020”. У Србији га спроводи Прокредит банка, а циљ је да клијенти што лакше обезбеде гаранцију. Сами банкари признају да је често немогућност да се банци да одговарајуће обезбеђење камен спотицања и препрека за многе одличне фирме. То је типично за услужне делатности. Укупан фонд је 70 милиона евра, али је добар део већ одобрен.

Пети Апекс зајам за мала и средња предузећа и друге приоритете одобрен је Србији у износу од 500 милиона евра. До краја септембра 2016. године одобрено је 184 кредита малим и средњим предузећима, предузетницима и локалној самоуправи у износу од 148,4 милиона евра од средстава из прве транше. Финансијски уговор о другој транши овог зајма од 150 милиона евра закључен је 13. јуна 2016. године, а ступиће на снагу после ратификације Народне скупштине.

Предузећа из Србије могу да конкуришу и за средства из програма “Креативна Европа”, ВБ ЕДИФ, који је намењен Западном Балкану и средства из ИПА фондова.
ПОМОЋ КОМОРЕ

ПРИВРЕДНА комора Србије активно ради на упознавању домаћих предузетника и компанија са свим расположивим програмима Европске уније и могућностима да конкуришу за новчана средства која су обезбеђена кроз те програме. Истовремено, Комора активно ради и на унапређењу капацитета српских привредника како би научили на који начин да конкуришу за програмска средства која им преко активних програма ЕУ стоје на располагању, и то кроз обуке за аплицирање које континуирано спроводи. Кроз систем обука домаћи предузетници уче како да препознају европске програме који им одговарају, да правилно попуне документацију у конкретном програму и да успешно аплицирају за средства.

Вечерње Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here