Тајне мајстора преговарања: Kако да добијете оно што желите?

Поделите:

Живот је готово свакодневно преговарање. Често пута тога нисмо свесни, али већина људи о преговарању зна врло мало и не улаже труд у савладавање ове важне вештине.

Преговарање је присутно у бројним ситуацијама – приликом куповине стана, аутомобила, разговора за посао или склапања посла.

Основне вештине преговарања подразумевају способност слушања и одустањаја (у случају када не може доћи до договора).

Слушање

Да бисте успешно преговарали морате знати да слушате и да примените оно што чујете, да бисте направили паметан потез. Пажљивим слушањем можете јасно дефинисати што саговорник заиста жели.

Одустајање

Ако осећате да преговори не иду у жељеном смеру морате знати да процените када је најбоље прекинути. Реч је о уштеди драгоценог времена. Уколико друга страна стекне утисак да нешто силно желите, бићете у подређеном положају и мораћете понудити више него што можете или што вреди предмет преговора.

Индиферентност

Ово се не односи на недостатак интереса за преговарање већ на опрез – не треба показати да вам је до нечега јако стало. Понекад је добро глумити равнодушност према ономе о чему преговарамо јер тако из преговора можемо извући максимум.

Алтернатива

У преговорима је увек добро имати ‘опцију Б’ – нешто с чим можемо ‘разоружати’ другу страну.

Шта мотивише саговорника?

Враћамо се опет на слушање. Понекад ће саговорник директно, а понекад између редова, дати на знање шта заиста жели. На вама је да то препознате и разумете ‘зашто’ жели баш то. Kада схватите што мотивише вашег саговорника, имаћете предност у преговарању.

 

 

Moj посао

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here