У Србију стигла нова технологија: Кућа готова за дан, квадрат само 190 евра!

Поделите:

Нова технологија је стигла напокон у Србију: процес изградње је стоструко бржи, а бенефити су много већи него код класичне градње. Да изгради кућу за један дан, не залива плочу и плаћа мајсторе који ће радити месецима – сан је сваког домаћина.

Овај сан је лако остварив, јер је таква технологија већ измишљена и годинама се примењује у Kанади, САД и Русији, а однедавно и код нас. Ради се о грађевинским панелима који већ имају уграђену изолацију, димензије се праве по поруџбини и склапају за један дан!

KВАДРАТ ОKО 190 ЕВРА!

Најпопуларније куће од сип панела у Србији су од 60 квадрата. Оне су најтраженије због економске ситуације, а велика предност је што могу лако да се дограде и прошире.

– Оквирна цена је од 190 евра по квадрату, а купац добије кућу у сивој фази – каже инжењер Игор Царевић из компаније СИП Тецхнологy која је прошле године учествовала у акцији „Градимо срцем“ и том приликом једној породици поклонила кућу– То значи да за 10.000 евра може да се добије кућа од 50 квадрата. Материјал је јефтин, јер је у носиоцу конструкције стиропор, па се не ради додатна изолација. Сип панел је врста готових грађевинских плоча за монтажну градњу.

Плоче се састоје од изолационог материјала у сендвичу између две снажне облоге, а у градњи се међусобно повезују дрвеним гредама. Управо захваљујући томе што већ имају изолацију, скраћује се време изградње.

Ова технологија је осмишљена тридесетих година 20. века, али је заживела тек када је пронађен начин да се направе панели, па су овакве куће почеле да се граде почетком новог миленијума. Ови панели су се одлично показали на екстремно хладним температурама, јер када постигну извесну температуру – не морају да се догревају.

– Довољно је мало енергије да се угреју, а пошто зидови нису бетонски, не пропуштају топлоту – објашњава Царевић – Одлично реагују и на екстремним врућинама, пошто се просторије лако охладе.

Kуће се брзо граде, јер се зидови секу по задатим мерама још у фабрици, а на лицу места се склапају дрвеним гредама или челичним конструкцијама. Панели могу да буду дебели од 124 до 224 милиметара. Дебљина панела од 15 сантиметара замењује зид од цигле дебео 150 сантиметара.

Највећа предност је што нема бетонских и земљаних радова, као ни спорих прљавих послова, па се кућа заврши буквално за један дан. Kада се у фабрици направе панел-плоче на терену није потребна дорада. Панели су еколошки чисти па се често користе у изградњи медицинских објеката. Могу лако и да се дограђују. Прве такве куће у Србији изграђене су у Бачкој.

 

 

Вечерње новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here