ЗАВРШЕН БАЛКАНСКИ ТОК: Сада је повезан са гасоводом у Србији

Поделите:
ИЗГРАДЊА гасовода „Балкански ток“ фактички је завршена, пошто је бугарски део гасовода „Турски ток“ спојен са деоницом у Србији, преноси Спутњик позивајући се на руске медије.

– ”Балкански ток” је завршен, повезан је са гасоводом у Србији. Званични догађаји у вези са завршетком гасовода се не одржавају због пандемије вируса корона, и церемонија ће вероватно бити одржана касније,  рекао је један извор упућен у дешавања – пишу руски медији.

Бугарска је у јануару 2019. године донела одлуку о наставку крака „Турског тока“ у Србију.

С тим у вези, председник Србије Александар Вучић обећао је у октобру 2020. да ће Србија до краја године у потпуности завршити изградњу гасовода од бугарске до мађарске границе, наводи Спутњик.

Изградња српске деонице „Турског тока“ започета је у марту 2019. године.

„Балкански ток“ је крак „Турског тока“ којим ће се руски гас транспортовати до Србије и даље ка Европи.

Гасовод „Турски ток“, који је почео са радом 8. јануара, креће од Русије преко дна Црног мора до обале Турске. Даље иде копнени транзитни крак преко турске до граница са суседним земљама, при чему се гас већ извози у Грчку, Бугарску и Северну Македонију.

У будућности, након завршетка изградње целокупне инфраструктуре, гас ће ићи у Србију и Мађарску. Пропусни капацитет гасовода, дужине 930 км, износи 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње, додаје се у информацији.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here