10 најбогатијих људи који су ходали земљом: Данашњи милијардери за њих су сиротиња!

Поделите:

Цифре од којих просечном човеку стане памет

Већина људи верује да су милијардери попут Била Гејтса и Ворена Бафета најбогатији људи који су икада живели на земљи.

Они су ништа за следећих 10 најбогатијих људи, који су живели у прошлом миленијуму!

Поређења ради – најбогатија особа у овом тренутку је Џеф Безос, чије се богатство процењује на 131 милијарду!

10. Kорнелијус Вандербилт (185 милијарди долара)

Један од најпознатијих америчких бизнисмена које историја памти био је Kорнелијус Вандербилт. Бавио се изградњом железница и бродским транспортом у 1800-им годинама. Током најуспешнијих година зарадио је чак 185 милијарди долара, углавно током експанзије његовог железничког царства након грађанског рата у Америци.

9. Хенри Форд (199 милијарди долара)

Оснивач чувене фирме за производњу аутомобила један је од најистакнутијих бизнисмена у Америци, чије је богатство достигло готово 200 милијарди долара. Поред успешне компаније, био је познат и по револуционарном приступу систему производње аутомобила, иако је био млад и нов у свету индустрије и бизниса. Његови радници у то време су имали плате знатно веће од просека и развио је концепт монтажне линије. Све то је допринело да Форд створи јефтина возила која и обични људи могу да купе.

8. Муамер ел Гадафи (200 милијарди долара)

Верује се да је Гадафи стекао око 200 милијарди долара током 42 година владавине Либијом. Иако важи за контроверзног владара и политичара, Гадафи је за своју земљу учинио неколико великих ствари. на пример, саградио је вештачку реку која снабдева пустињске области у Либији, што је био, како кажу експерти, највећи пројекат наводњавања у историји човечанства.

7. Вилијам И Освајач (209-229 милијарди долара)

Вилијам И Освајач био је први краљ Енглеске након Норманског освајања 1066. године. Основао је Уједињено краљевство, војску и морнарицу, саставио Kњигу страшног суда (споменик дељења земље између краља и нормандијских феудалаца и један од првих пописа становништва и земље у историји) и започео изградњу камених тврђава, од којих је прва била торањ изграђен 1078. године.

6. Јакоб Фугер (221 милијарда долара)

Овај Немац је вероватно најмање познат милијардер у историји. Новац је зарадио захваљујући својим банковним и трговинским способностима, углавном продајући текстил у Италији. Такође, био је познат по ископавању сребра и злата у Мађарској и Чешкој.

5. Мир Осман Али Kан (230 милијарди долара)

Многи за њега никада нису чули, иако је један од најбогатијих људи које је свет икада видео. Док је владао индијском државом Хидерабад, стекао је богатство вредно 230 милијарди долара. Индија га је памтила као човекао који је помагао да се развије образовни систем, уведе струја и отворе железнице у Хидерабаду.

4. Николај Александрович Романов (300 милијарди долара)

Лични приход цесаревића и великог војводе Русије Николаја Александровича Романова долазио је од земаља које је поседовао и имовине и акција у индустријском и трговинском сектору. Руска православа црква га је после смрти канонизовала, па је добио надимак “најбогатији светац у историји”.

3. Ендру Kарнеги (310 милијарди долара)

Шкотско-амерички индустријалац који је постао познат средином 19. века. Рођен је у шкотској у сиромашној породици, која се преселила у Америку четрдесетих година претпрошлог века у потрази за бољим животом. Након неколико успешних инвестиција у неколико фирми, Kарнеги је основао своју компанију за производњу челика У.С. Стеел, која му је донела невероватних 310 милијарди долара богатства. Осим по богатству, Ендру Kарнеги остао је упамћен и по великим донацијама у хуманитарне сврхе и као изузетан филантроп.

2. Џон Рокфелер (340 милијарди долара)

Један од оснивача Стандард Оил-а, компаније за производњу, транспорт, прераду и маркетинг нафте. Остао је упамћен као велики филантроп – за живота је основао два универзитета, Универзитет Чикаго и Универзитет Рокфелер. Преминуо је 1937. године у 97. години.

1. Kраљ Муса И од Малија (400 милијарди долара)

Најбогатија особа која је ходала земљом био је Муса И од Малија, познат и под именом Манса Муса. Док је владао државом Мали, имао је богатство које се данас процењује на око 400 милијарди. Рођен је 1280. године и до 1337. живео је као обичан религиозни муслиман. Иградио је много образовних центара и џамија широм Африке.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here