10 неуспелих покушаја убистава: Да су били успешни, учили би смо другачију историју (Видео)

Поделите:

Неколико атентата у нашој новијој историји, су потресли свет и променили ток историје.

У ствари, само су део стварног броја покушаја убистава који су оставили траг на развој друштва. Многи познати људи су преживели покушаје да сами себи одузму живот, да су успели, имали бисмо потпуно другачију историју у књигама. Одабрали смо са нај листе првих десет неуспелих покушаја атентата.

10. Гамал Абдел Насер

Бивши египатски председник је био покретач арапског национализма и смртни непријатељ Израела. Већ дужевреме је био на мети непријатеља који га је “гласно упозорио” у октобру 1954. године. Док је говорио уживо на радију, у Насера је испаљено 8 метака, од којих ниједан није погодио мету. Насер је са исконским надахнућем писао књиге о египатској историји, укључујући и посебна поглавља са описима разних ратова против Израела.

9. Бенито Мусолини

Као и његов савезник Адолф Хитлер, италијански диктатор Бенито Мусолини је такође преживео бројне покушаје атентата пре него што је коначно обешен после Другог светског рата. Године 1926. је посебно били многих покушаја убиства Дучеа, а један од њих, посебно занимљив, је био од стране једне Иркиње, која је једино успела да му разбије нос.

8. Фидел Кастро

Да ли сте знали да постоји снимљен документарни филм под називом “638 начина да се убије Фидел Кастро”. Мада звучи мало претерано, али америчка ЦИА је покушала на стотине пута да убије бившег кубанског премијера. Кастро се неколико пута буквално “очешао” о метак. Најинтересантнији покушај атентата на њега био је онај у који је укључена његова бивша љубавница. Она је дошла на састанак са Кастром са намером да га убије, али је он брзо схватио њен план и разоружао је психолошким методом.

7. Папа Јован Павле ИИ

Човек по имену Мехмет Али Агџа је 13. маја, 1981. испалио четири метка у папу Јована Павла ИИ, оштећујући му руке и абдомен. Агџа је био турски криминалац повезан са партијом “Организација Сиви вукови”. Убрзо је ухапшен и осуђен на доживотну робију у Италији. Папа га је посетио у затвору и опростиому грехе.

6. Андрју Џексон

Само лоше циљање је спасило бившег америчког председника Андрјуа Џексона од сигурне смрти. Нападач Ричард Лоренс испалио је два хица у њега 30. јануара 1835. године, који су отишли далеко од мете. Оно што је уследило је још занимљивије, наиме Џексон је дошао до атентатора и почео да га удара својим штапом док га полиција није ухапсила. Како је установљено, Лоренс је био ментално нестабилан и послат је у лудницу.

5. Владимир Илич Лењин

Руски револуционар и оснивач Совјетског Савеза, умало није убијен 30. августа 1918. године, када је у њега пуцао револуционар Фања Каплан, три пута у вилицу и раме. Покушај убиства је само повећао његову популарност као комунистичког лидера, што је он зна врло добро да искористи. Каплан је ухваћен и убијен.

4. Френклин Д. Рузвелт

Бивши амерички председник је имао блиски сусрет са смрћу 15. фебруара, 1933. док се спремао да говори у Мајамију. Његов нападач је био ментално нестабилан Италијан Ђузепе Зангара. Он је промашио, а онда га је напала публика, ипак је успео да опали још четири пута и успео да смртно рани тадашњег градоначелника Чикага. Рузвелт је био најдуже на челу САД-а и водио је земљу кроз два веома критична периода, Велике депресије и Другог светског рата.

3. Роналд Реган

Још један амерички председник на кога је извесни Џон Хинкли Јуниор, пуцао 30. марта 1981. Међутим, занимљивије од атентата је била цела прича око самог разлога за напад на Регана. Разлог јебио глумица Џоди Фостер. Наиме, Хинкли је био залуђени обожавалац филма ‘Таксиста’ и просто је полудеоза Фостеровом. Након бројних неуспелих покушаја да скрене њену пажњу, Хинкли је смислио да ће успети ако пуца на председника. Испалио је шест метака у Регана, а један му је пробило плућно крило. Хинкли је послат у менталну болницу.

2. Адолф Хитлер

Један од најозлоглашенијих људи у нашој новијој историји, немачки фирер Адолф Хитлер, и сам је био изложен бројним покушајима убиства, тачно 42 пута. Најпознатији међу њима је сигурно ‘Операција Валкири’, где је торба са експлозивом била постављен поред Хитлера на састанку. Торбу је сасвим случајно заменио генерал Хајнц Брандт, који је и тада изгубио живот. Хитлер је задобио лакше повреде уха. На крају је ипак сам одузео себи живот.

1. Шарл де Гол

Шарл де Гол је вероватно најутицајнији председник Француске икада. Он је привукао много непријатеља због своје политике и бескомпромисног става. Као последица свега тога били су бројнии покушаји атентата. Док се са супругом возио улицама Париза, на њихов ауто је сасута тешка паљба. Побегли су само захваљујући способностима возача и добром аутомобилу. Овај напад на де Гола је била реакција на његову одлуку да Алжиру одобри независност. У том нападу су страдала два полицајца.

bktvnews.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here