100 година од присаједињења Војводине: Важност националног јединства

Поделите:

Пре 100 година на данашњи дан Војводина се ујединила са Србијом, а за викенд ће у Новом Саду бити одржан низ активности тим поводом. Реч је о важном историјском догађају који подсећа на важност националног јединства и дуге историјске процесе.

Војводина се Србији присаједињавала у више наврата, а формално 25. новембра 1918. када су посланици једногласно усвојили одлуку о оцепљењу Баната, Бачке и Барање од Угарске и присаједињењу Србији.

“Прво јавно исказивање жеље да се припоји Србији Војводина је показала 1848. године, а потом формално 1918. године. Други пут 1945. кад су политички прваци у Војводини одмах по завршетку Другог светског рата донели одлуку о присаједињавању Аутономне покрајине Војводине – Савезној републици Србији и 1988. односно 1990. Уставом Србије”, рекао је историчар Дејан Ристић.

Он је подсетио да су Срби од 15. века доминантно становништво у Војводини.

На питање да успостави паралелу између Војводине и Kосова, Ристић је рекао да су обе територије старе српске области и да је основна разлика у томе што у Војводини никад није било конфликата, односно историјских сукоба између две етничке групе какви постоје на Kосову.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је на челу Одбора за обележавање стогодишњице присаједињења, најавио је дводневни програм тим поводом.

Сутра ће у Новом Саду бити отворена велика изложба на 12 локација, која ће приказати два велика историјска процеса, односно успехе српске војске у Првом светском рату и вишедеценијску борбу Срба у Војводини за политичка и друга права.

У суботу ће бити премијерно изведена и представа “Светозар”, а на Тргу слободе биће одржан концерт на ком ће између осталих наступити Здравко Чолић и Звонко Богдан.

У недељу долази председник Србије Александар Вучић и тада ће бити отворен Музеј присаједињења, рекао је Мировић.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here