11. НОВЕМБАР: Дан примирја у Првом светском рату

Поделите:

У знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у 11 сати на снагу ступило примирје, у свету се обележава Дан примирја у Првом светском рату.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату.

Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

У Србији je овај празник први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, а у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

РТС
Поделите:

8 COMMENTS

 1. Господо босанчероси, јебо вас Фрањо Јосиф.
  Србијанска војска је уништила Аустроугарску пре 101 године, али ви се мајци нисте дали. Као пета колона увукли сте се у Србију да уз помоћ и Хитлера и Черчила и Стаљина, и сваковрсне друге багре наново окупирате Србију.
  Јебем вам семе и порекло! Пљујем на босанчероску битангу Вучића, и Селаковића и усташкињу Брнабићку и све, колико вас је, бедо људска!

  ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРБИЈА!!!
  ЖИВЕО КРАЉ АЛЕКСАНДАР !!!

 2. Ovo obeležavanje tj. praznik još nije zaživeo u Srbiji. Sve radi normalno, mislim trgovine, cvećare, mesnice, frizerski saloni, hamburgerije. Ne radi Biro rada, Penziono-socijalno, Banke, Univerziteti…
  Tako da i dosta njih pojma nema o čemu se radi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here