11 реченица које не смете да кажете детету: Не уништавајте дечије самопоштовање!

Поделите:

Доносимо реченице које не бисте смели да кажете детету јер ће се то лоше одразити на његову психу и самопоштовање

Сваки родитељ барем је једном рекао детету нешто због чега је касније зажалио, јер је дете било љуто, повређено или збуњено.

Стручњаци тврде како речи остављају дубоки траг, много већи него што људи понекад мисле.

“Речи за децу могу бити конструктивне или деструктивне па мудро бирајте шта ћете рећи пред дететом. Нешто што се одраслима чини безазлено, може утицати веома лоше на дијете”, каже психолог Јилл Витни.

Пожури, преспор си!

Деца знају да ујутру буду спора док се припремају за школу. Ако вршите притисак на њих да буду бржи, постићете супротан ефекат. Иако касните, немојте да вичете на њега и наређујете му јер га тако никада нећете мотивисати.

Стога, потражите мирнији начин да убрзате ствари. Један од сигурних начина јесте предлагање игре утркивања у облачењу јер ће га то подстаћи да буде брже.

Остави ме на миру

Сваком родитељу је потребно време за одмор. Ипак, колико год да сте уморни, немојте рећи детету да вам смета.

Одговорите на прикладнији начин и забавите их док се желите одмарати. Дајте им задатке за њихов узраст који ће их обрадовати. Можете им предложити да се играју док не завршите. Али, ако им обећате да ћете се након тога бавити њима,испуните обећање.

Зашто не можеш да будеш као твој брат/сестра?

Природно је упоређивати своју децу, али они не би требало да вас чују јер се онда можда неће осећати довољно добро.

Психолози тврде да поређење вероватно неће променити понашање, него ће само притискати дете да учини нешто за што не жели или није спремно. Стога, никако га немојте упоређивати са братом или сестром јер ћете тако уништити његово самопоштовање. Уместо тога, подстакните га, охрабрите, похвалите када учини нешто добро.

Вежбом до савршенства

“Не постоји нешто савршено, бити савршен није добар циљ јер не постоји”, каже Бетсy Браун Браун, стручњак за развој и понашање деце.

Тако шаљете поруку да се дете није довољно трудило и вежбало. Уместо тога, кажите како фрустрирајуће и напорно вежбање може бити и дајте неке примере ствари које је дете истренирало и побољшало.

Ја ћу ти то завршити

Нормално је да родитељ детету помаже док завршава слагалицу. Али ако прерано скочите, можете поткопати његову независност. Покушајте дати детету да заврши задатак како би изградио самопоштовање.

Свако разочарање је златна прилика за дете да се суочи са свакодневним успонима и падовима. Уместо тога, причекајте да сам затражи помоћ. Затим му постави питања како би му помогли да реши проблем.

На дијети сам

Ако бринеш о својој тежини, задржи је за себе. Разговор о физичком изгледу може довести до тога да дијете развије нездраву слику тијела. Ако виде да се бориш с начином на који изгледаш, они могу замислити да морају изгледати на одређени начин.

Зато што сам ја то рекао

Многи родитељи изговарају ову фразу када су у журби.

“Знам да данас желиш да се играш напољу. Прво морате завршити домаћи задатак. Kако би било да се играмо касније напољу?

Реците му: ‘Било би од велике помоћи породици ако би ми помогао да почистим. Ако их сакупите, можете се играти након тог. То ће их више заинтересовати него да показујете свој ауторитет.

Направио бих све за тебе

Можда се осећате као да радите све за децу, али немој им то пребацивати. Не очекуј ​те да ће вам то вратити истом захвалношћу или добрим понашањем.

На примјер, дете можете научити захвалности тако да похвалите свог супружника: ‘Kаква укусна вечера! Пуно хвала, тата’. Деца ће тако научити да је лепо некоме захвалити за нешто.

Није то толико страшно

Можда вам се не чини важним да дете није позвано на рођендан свог другара из вртића или школе, али то је за њих велика ствар. Ако то омаловажавате, показујете да не разумете како се дете осећа. чинећи је посрамљеном или збуњеном. Немојте му судити, само покажите саосећање.

Ти си лажљивац

Чак и ако дете узме новац из новчаника, повишеним тоном постићете да се он осећа лично нападнутим.

“Сазнајте зашто је лагао уместо да га оптужујете и отворено разговарајте”, каже педијатар Едвард Kулич.

Боље реците да вам се може обратити ако нешто треба, али не и да сте љути. Увек покушајте да подстакнете разговор.

Буди опрезан

Те речи могу имати супротан ефекат и већа је могућност да ће се дете глупирати. Боље му реците: ‘Већ сам била сама код пријатељице. Био си добар и знам да то можеш’.

Психолози тврде да ће то изградити самопоштовање детета и побољшати ваш однос.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here