15 фебруар: НУРДОР обележава Светски дан деце оболеле од малигних болести

Поделите:
У Србији годишње од рака оболи између 300 и 350 деце, а сваке седмице умре једно дете. Светски дан деце оболеле од рака биће обележен данас, 15. фебруара, на трговима, у главним улицама и шеталиштима у више од 40 градова широм Србије. Хуманитарне скупове организује Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР).
NURDOR
Фото: НУРДОР

Окупљање је у подне, а у 13 часова биће пуштени балони подршке за све малишане који се лече, као и у знак сећања на мале суперхероје који више нису с нама.

„У једном дану прошле недеље умрле су две девојке из Новог Сада, 19 и 15 година, које су се лечиле десет, односно четири године. Немамо национални регистар оболелих од рака и не зна се тачан број деце која имају рак, али сигурно имамо између 300 и 350 новодијагностикованих сваке године. Од рака сваке недеље умре по једно дете, а можда и више. Имамо много рецидива, односно враћања болести, а и пуне су нам родитељске куће, те верујемо да имамо све већи број оболеле деце. У Дечјој болници у Новом Саду на одељењу увек има десетак деце на лечењу”, каже за „Дневник” председница Управног одбора „НУРДОР-а” Јоланд Корора.

„Од рака сваке недеље умре по једно дете, а можда и више”, каже Корора

У свим градовима акције почињу у подне, а Корора каже да ће свуда у 13 часова пустити балоне у знак подршке за оне који се боре против болести, али и као помен за децу која су изгубила битку.

„Сви који желе да помогну, могу да пошаљу СМС на број 1150. Такође тог дана ће бити и акција “хуманитарна кафа”, где ће у обележеним кафићима они који пошаљу СМС добити кафу”, испричала је Корора.


Акција у 40 градова

Централна манифестација биће у Београду, а хуманитарне акције подршке НУРДОР ће организовати и у: Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Чачку, Ужицу, Суботици, Краљеву, Параћину, Смедереву, Зрењанину, Шапцу, Смедеревској Паланци, Тополи, Аранђеловцу, Ивањици, Пожаревцу, Ваљеву, Убу, Малом Зворнику, Рековцу, Пријепољу, Кладову, Трстенику, Руми, Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици, Лесковцу, Вршцу, Пироту, Алексинцу, Врању, Жабљу, Лебану, Прокупљу, Новом Пазару, Сурдулици, Бору и Врњачкој Бањи.


Новац који се прикупи у акцијама улаже се у изградњу дечјег хемато-онколошког одељења у Нишу, што ће значајно допринети побољшању услова онколошког лечења деце у целом јужном региону Србије. Крајем прошле године НУРДОР је отпочео другу фазу пројекта, односно унутрашње занатске радове и постављање инсталација.

„Очекујемо да ће друга фаза бити завршена до половине марта и да ћемо тада почети да уносимо намештај. Потребно нам је 17 милиона динара за трећу фазу, односно опремање клинике креветима, комодама, намештајем, инфузионим пумпама”, прича Корора.

Радови су почели у мају 2016, а Корора каже како очекује завршетак радова у мају ове године.

„До сада је у изградњу уложено 800.000 евра, а очекујемо да ће до краја све коштати око милион евра. Новац су прикупљали родитељи, грађани и фирме, и то је први пут да се плански прави дечја онкологија, по европским стандардима”, каже Корора.

У оквиру болнице ће бити играоница у којој ће деца примати терапију док се играју, што је европски стандард, како би малишани што мање патили

Болница је на два спрата и има 750 квадратних метара, а свака соба ће имати и купатило, као и антибактеријске подове. Такође, у оквиру болнице ће бити и играоница у којој ће деца моћи да примају терапију док се играју, што је такође европски стандард, како би деца што мање патила.

„Болница ће имати и кухињу за родитеље, тако да ће моћи да припреме деци и храну коју желе да једу. Свуда ће бити равне површине, јер су избочине потенцијална опасност од бактерије и то не може добро да се очисти”, наводи Корора и додаје како ће у болници бити места за 12-оро деце.

Љ. Петровић

dnevnik.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here