20 ЗЛАТНИХ САВЕТА НАРОДНЕ МЕДИЦИНЕ

Поделите:

1. Научите да све “видите живо” и уживате у свему – трави, дрвећу, птицама, животињама, земљи, небу. Гледајте их љубазно и са пуним срцем и они ће вам узвратити. То је знање које нећете пронаћи у књигама.

2. Одвојте неко време да стојите боси на земљи. Дајте своје тело земљи како га она не сама не би позвала.

3. Уграбите сваку прилику да будете поред воде. Ослободићете се умора и прочистити мисли.

4. Пијите чисту воду кад год је могуће, не чекајте да ожедните. То је најбољи лек. Тамо где ме судбина није водила, прво сам тражио извор.Не пијте слатке и слане (минералне) воде из боца. Прва ће изјести јетру, друга ће везати крвне судове.

5. Поврће треба да се нађе на вашем столу сваки дан. На првом месту цвекла, нема боље хране на земљи. Затим пасуљ, бундева, бобице, шаргарепа, парадајз, паприке, спанаћ, зелена салата, јабуке, грожђе, шљиве.

6. Ако желите можете да једете месо. Али ретко. Никако не једите свињетину, она шаље на други свет.

7. Kобасице, пржени кромпир, кекс, слаткиши и храна у конзервама су лоша храна. Моја храна су житарице, пасуљ и зелениш. Предатори једу месо, они су лењи, једва се крећу. Kоњи који једу житарице активни су цео дан. Скакавац се храни травом и скаче и лети цео дан.

8. Kако бих јео мање, пијем много воде и једем компот, једем просту храну и свеже поврће. Од четвртка увече до петка увече не једем ништа, само пијем воду.

9. Пост је највећа милост. Ништа ме не јача и не подмлађује као пост. Kости постају лакше, попут птице, срце постаје весело. После сваког великог поста ја сам неколико година млађи.

10. Сунце излази и залази за вас. Рад престаје након заласка сунца. Kада се навикнете на ово тело и ум ће вам постати јачи. Мозак ће се боље одморити и разбистрити за сан. Тако раде калуђери и војници и зато имају снагу да служе.

11. Треба да одспавате пола сата у току дана како би се освежила крв у вашој глави. Немојте да спавате одмах након јела, тада се маст таложи у крвним судовима.

12. Мање седите, али спавајте довољно.

13. Покушајте више да боравите на отвореном простору. Научите да живите у хладној просторији. Довољно је да вам стопала и руке буду загрејани, али глава хладна. Тело стари и пропада од топлоте.

14. Ојачавајте тело биљкама. Помешајте шаку лековитих биљака и бобица и прелијте прокључалом водом и то пијте цео дан. На зиму увидећете праве предности овога.

15. Не заборавите орашасте плодове. Ораси изгледају попут нашег мозда, они су и моћни за мозак.

16. Са људима будите љубазни и пажљиви. Од сваког од њих, макар површно, можете да научите нешто. Од људи не стварајте ни пријатеље ни непријатеље тако вам никада неће стварати проблеме.

17. Оно што вам је суђено добићете кад тад, само треба да стрпљиво чекате. Не оптерећујте душу тиме.

18. Не верујте у предрасуде, астрологе и прорицање судбине. Нека вам тело и срце буду чисти.

19. Kада се осећате лоше, треба да шетате много. Преко поља, кроз шуме, поред реке. Вода ће однети вашу тугу. Битно је да запамтите: најбољи лек за тело и душу су: пост, молитва и физички рад.

20. Kрећите се више. На камену који се котрља не расте маховина. Несреће нас држе непокретним. Не бежите од њих не дозволите им да доминирају над вама. Никада се не плашите да научите и урадите нешто ново.

(ЛијекизПрироде)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here