2011. године – Верица Бараћ: Медије контролише власт преко Шапера и Ђиласа!

Поделите:

Медији у Србији су “заробљени” а власт је контролу над медијима успоставила преко најближих сарадника председника Србије Бориса Тадића, Срђана Шапера и Драгана Ђиласа, изјавила је у уторак председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ.

“Некако се у Србији подударило да су најмоћнији у медијској сфери и најближи државном врху, па су два врло блиска човека председнику Србије, Шапер и Ђилас, преко тих својих медијских фирми успоставили контролу медијског простора”, рекла је Верица Бараћ на регионалној конференцији “Партнерством против корупције” у хотелу Kонтинентал.

Верица Бараћ је навела да најмање једна четвртина новца за рекламе медијима долази из буџета Србије и додала да Ђилас, градоначелник Београда и потпредседник Демократске странке, има две фирме за медије преко којих иду канали за новац и куповину реклама и друге утицаје на медије.

“Kада смо пробали о томе да разговарамо, завршило се игнорисањем, као ‘какве то везе има’. Нема код нас ништа везе”, рекла је Верица Бараћ. Додала је да са тако контролисаним и заробљеним медијима нема ни говора о ефикасној борби против корупције, јер медији јављају “оно што власт хоће и на начин како власт хоће”, па се ништа не зна о поблемима, а камоли о томе како би се они решавали.

Председница Савета рекла је да независне институције не функционишу или су под контролом власти, осим повереника за информације од јавног значаја и заштитника грађана, као и да нема никакве контроле трошења буџетског новца, па је зато могуће да и више новца из буџета одлази медијима.

Власт са тако успешном контролом медија не оставља никакву могућност за основне демократске процедуре, нагласила је Бараћ и подсетила да је 840 судија остало без посла у једном дану без права на правни лек и без образложења зашто су остали без посла и да је то било мало присутно у јавности премда је то највећи проблем у последњих 10 година, рекла је Верица Бараћ.

Верица Бараћ је навела да су узроци затворености медија нетранспарентно власништво, економски утицај државе и то што Радиотелевизија Србије није јавни сервис него сервис странака и владајућих елита.

“РТС је јавни сервис, финансира се из претплате и мислим да добија новац из буџета. Kада смо ми тражили докуметацију, директор РТС-а (Александар Тијанић) је плаћао казну по захтеву повереника за информације од јавног значаја и није ништа доставио. РТС не прави никакве финансијске извештаје нити те финансијске извештаје неко контролише”, рекла је Верица Бараћ.

Верица Бараћ је рекла и да би требало отворити питање положаја новинара у медијима и навела да ниједан страни медиј у Србији не дозвољава синдикат и навела пример једног листа, чији назив није навела, у којем је 20 новинара добило отказ а нико се није усудио да напише приговор свом удружењу и да га потписе својим именом.

Председница Савета критиковала је и недостатак контроле финансирања политичких странака и и њихових кампања. “Надали смо се да ће почети контрола финансирања странака и политичких кампања, али смо чули од директорке Агенције (за борбу против корупције Зоране Марковић) да се то неће радити јер су се они јако запрепастили да у томе немамо успостављену праксу, па ће нам требати годину, две дана да успоставимо праксу”, рекла је Верица Бараћ.

Говор Верице Бараћ поздрављен је аплаузом присутних представника невладиних организација из Србије и региона, као и представника УН и међународних оргранизација, који су учествовали на конференцији.

Е- новине

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here