2022 стотинe хиљада гејева ће окупирати Београд

Поделите:

На годишњој конференцији Европске асоцијације организатора прајдова (ЕПОА) Београд Прајд је освојио титулу града домаћина и организатора европске манифестације ЕуроПрајд 2022. године, победивши остале кандидате, Барселону, Лисабон и Даблин.

ЕуроПрајд се додељује градовима као домаћинима у организацији догађаја још од 1992. године и Београд је јединствен по томе што ће се ЕуроПрајд 2022 догађај први пут организовати изван Европског економског простора (ЕЕА), саопштила је организација Београд Прајд.

„Јако сам поносан. Организација ЕуроПрајд 2022 у Београду нам пружа могућност да ЛГБТ+ заједницу са Западног Балкана оснажимо, реафирмишемо промоцију европских вредности и људских права у Србији и представимо Београд као незаобилазну туристичку дестинацију, безбедну и отворену за све. Верујемо да ће ЕуроПрајд приближити регионалној и европској јавности питања од посебне важности за ЛГБТ+ заједницу у Србији и региону, као што су правно регулисање истополних заједница“, казао је Горан Милетић, директор за Европу организације Civil Rights Defenders и члан организационог одбора Београд Прајда.

Он је додао да је сигуран да ће ЕуроПрајд бити важан фактор у афирмацији ширег друштвеног консензуса и уважавања различитости и слобода.

 

„Желео бих да се захвалим свим организацијама заљудска права са Западног Балкана који су били и остали наши главни савезници, активистима и волонтерима окупљеним око Београд Прајдакао и Туристичкој организацији Србије на целокупној и свесрдној подршци“, додао је Милетић.

Марко Михаиловић, координатор Београд Прајда казао је да је Избор Београда као града домаћина ЕуроПрајд 2022 велика потврда њиховог рада и циља који су поставили када смо почели да организују Београд Прајд.

„Ову победу посвећујемо свим нашим волонтерима, активистима и људима који су нас све ове године подржавали. ЕуроПрајд 2022 у Београду нам даје прилику да Европи и свету покажемо и позитивне стране Балкана, али најважније од свега је да овим догађајем желимо да укажемо на дубоке разлике које имамо у друштву као и на озбиљан и систематски проблем дискриминације и неједнакости са којима се суочава ЛГБТ+ заједница на Западном Балкану“, истакао је Михаиловић.

 

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here