300 ПОЛИЦАЈАЦА НА ТЕРЕНУ Хрватска полиција упала у дворац Ивице Тодорића, сумња се да се он крије У БЕОГРАДУ

Поделите:

Хрватска полиција ушла је јутрос око 5.50 сати у “Kулмерове дворе” у Загребу, који су у власништву Ивице Тодорића, јављају хрватски медији.

Не зна се има ли у кући икога из породице Тодорић, која је доскора живела на тој адреси. Kако пишу загребачки медији, у истрази учествује чак 300 полицајаца на 60 локација.

Према незваничним информацијама бивши власник компаније “Агрокор” Ивица Тодорић налази се у иностранству.

У “Kулмерове дворе” јутрос су дошли и Тодорићеви адвокати Чедо Продановић и Јадранка Слоковић.

Адвокат Бранко Шерић рекао је за регионалну телевизију “Н1” да полиција врши претрес пословних и приватних простора уз налог судије, са циљем проналаска докумената, што би могло да потраје и цео дан.

Адвокат бившег Тодорићевог потпредседника за финансије Ивана Црњца, Љубо Павасовић потврдио је за “Н1” да се полиција налази и у дому његовог клијента.

Полиција је у “Kулмерове дворе” стигла нешто пре шест сати с три полицијска возила, а, како извештавају медији, истовремено су дошли у и кућу Ивице Црњца, бившег Тодорићевог финансијског директора.

Незванично се сазнаје да би полицијском акцијом могло да буде обухваћено између десет и 15 особа.

Ванредни повереник Анте Рамљак је прошле седмице поднео кривичне пријаве против одговорних у том концерну због тога што су током ревизије финансијског извештаја уочене неправилности.

Ивица Тодорић је потом на свом блогу објавио да ниједан евро није отуђен или скривен.

Ни хрватска полиција ни тужилаштво још нису дали званичне изјаве поводом ове истраге.

МУП: Полицијска акција потраге за Тодорићем је тајна

– У опсежној поллицијској акцији претреса и потраге за Ивицом Тодорићем и члановима управе тог концерна траје и спроводи се у тајности и да стога нису у могућности да дају више информација – саопштило је хрватско Министарнство унутрашњих послова.

Три сата након потере огласио се на свом блогу Тодорић поручивши да је све што се предузима против њега и његових сарадника политичка прича, да они нису починили кривично дело, те да он са својим правним тимом припрема одбрану и кривичне пријаве против одговорних.

– Притисак политике и медијски линч који је без правосуђа већ донео пресуду, покренули су агресију према мени и људима који, уверавам вас, нису криви. Да су ми пронашли и један евро отуђеног и проневереног новца, већ бих био у затвору. Али то, једноставно, није истина – навео је Тодорић.

За то време, тврди, биће доступан правосуђу и саборској комисији за истрагу, а у међувремену припрема тужбе.

– То ћу учинити у следећих неколико дана, јер су ми тешко повређена људска права. При том ћу бити доступан и институцијама правне државе, али и саборској истражној комисији – навео је Тодорић.

Адвокат је рекао да истрага обухвата Тодоровићево пословање у последњих неколико година те да су из куће његовог брањеника заплењени телефон и “два папира”.

– Све се заснива на ревизорском извештају, неправилностима у књижењима, фалсификованим билансима и извештајима – појаснио је Павасовић Висковић који очекује да ће Црњац током дана бити испитан у државном тужилаштву.

Рајко Чогурић који у истрази заступа Анту Тодорића, сина Ивице Тодорића, казао је да у поуци о правима коју је примио готово нема правних детаља те да се ради “више о политичкој декларацији него о конкретном акту”.

– Поука о правима широко је постављена те “готово нема правних детаља односно чињеница о којима би се могло полемисати. У овом тренутку… казао бих да се ради више о једној политичкој декларацији него о конкретном акту – казао је Чогурић за Н1.

Додао је и да ће се његов брањеник, иако није у Хрватској, одазвати уколико добије позив за разговор с правосудним телима.

Информације у хрватским медијима о томе где би могао бити Тодорић су различите, а његов адвокат Рајко Чогурић за загребачку Н1 тв каже Тодорић није у Хрватској.

– Он тренутно није у Хрватској, он се уредно пре месец и више дана ођавио и пријавио пребивалиште на лондонској адреси. Није у бегу и одазват ће се правосудним органима када добије формални позив – навео је Чогурић.

Према писању медија, акција потраге за Тодорићем и сарадницима одвија се на више од 60 локација, а на терену је око 300 полицајаца.

Адвокат Бранко Шерић је објаснио да полиција претреса све стамбене пословне објекте с циљем да нађе неке докумене који би могли да укажу на почињено кривично дело.

– То може потрајати, може и цели дан – рекао је.

Тужилаштво: Истрага због сумње у почињена кривична дела

Поводом опсежне полицијске истаге и потраге за бившим власником Агрокора и његових сарадника, хрватско државно тужилаштво је саопштило да је реч о криминалистичкој истрази због сумње у почињена кривична дела.

Током ове фазе предузете су законом предвиђене радње односно добијени су налози судија истраге надлежног Жупанијског суда ради спровођења претрага код петнаест особа, које су у току.

У саопштењу Тужилаштва се наводи да је ово поступање наставак вишемесечних истрага на основу проверених и, како се тврди, потврђених чињеница те је почетак опсежне истраге која обухвата сложене пословне односе у пословном субјекту.

Информације о даљем току истраге као и одлуке, Тужилаштво ће благовремено саопштити на својој интернет страници у складу са законом, стоји у саопштењу.

 

 

Бета, Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here