300 POLICAJACA NA TERENU Hrvatska policija upala u dvorac Ivice Todorića, sumnja se da se on krije U BEOGRADU

Podelite:

Hrvatska policija ušla je jutros oko 5.50 sati u “Kulmerove dvore” u Zagrebu, koji su u vlasništvu Ivice Todorića, javljaju hrvatski mediji.

Ne zna se ima li u kući ikoga iz porodice Todorić, koja je doskora živela na toj adresi. Kako pišu zagrebački mediji, u istrazi učestvuje čak 300 policajaca na 60 lokacija.

Prema nezvaničnim informacijama bivši vlasnik kompanije “Agrokor” Ivica Todorić nalazi se u inostranstvu.

U “Kulmerove dvore” jutros su došli i Todorićevi advokati Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

Advokat Branko Šerić rekao je za regionalnu televiziju “N1” da policija vrši pretres poslovnih i privatnih prostora uz nalog sudije, sa ciljem pronalaska dokumenata, što bi moglo da potraje i ceo dan.

Advokat bivšeg Todorićevog potpredsednika za finansije Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović potvrdio je za “N1” da se policija nalazi i u domu njegovog klijenta.

Policija je u “Kulmerove dvore” stigla nešto pre šest sati s tri policijska vozila, a, kako izveštavaju mediji, istovremeno su došli u i kuću Ivice Crnjca, bivšeg Todorićevog finansijskog direktora.

Nezvanično se saznaje da bi policijskom akcijom moglo da bude obuhvaćeno između deset i 15 osoba.

Vanredni poverenik Ante Ramljak je prošle sedmice podneo krivične prijave protiv odgovornih u tom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene nepravilnosti.

Ivica Todorić je potom na svom blogu objavio da nijedan evro nije otuđen ili skriven.

Ni hrvatska policija ni tužilaštvo još nisu dali zvanične izjave povodom ove istrage.

MUP: Policijska akcija potrage za Todorićem je tajna

– U opsežnoj pollicijskoj akciji pretresa i potrage za Ivicom Todorićem i članovima uprave tog koncerna traje i sprovodi se u tajnosti i da stoga nisu u mogućnosti da daju više informacija – saopštilo je hrvatsko Ministarnstvo unutrašnjih poslova.

Tri sata nakon potere oglasio se na svom blogu Todorić poručivši da je sve što se preduzima protiv njega i njegovih saradnika politička priča, da oni nisu počinili krivično delo, te da on sa svojim pravnim timom priprema odbranu i krivične prijave protiv odgovornih.

– Pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već doneo presudu, pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uveravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan evro otuđenog i proneverenog novca, već bih bio u zatvoru. Ali to, jednostavno, nije istina – naveo je Todorić.

Za to vreme, tvrdi, biće dostupan pravosuđu i saborskoj komisiji za istragu, a u međuvremenu priprema tužbe.

– To ću učiniti u sledećih nekoliko dana, jer su mi teško povređena ljudska prava. Pri tom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskoj istražnoj komisiji – naveo je Todorić.

Advokat je rekao da istraga obuhvata Todorovićevo poslovanje u poslednjih nekoliko godina te da su iz kuće njegovog branjenika zaplenjeni telefon i “dva papira”.

– Sve se zasniva na revizorskom izveštaju, nepravilnostima u knjiženjima, falsifikovanim bilansima i izveštajima – pojasnio je Pavasović Visković koji očekuje da će Crnjac tokom dana biti ispitan u državnom tužilaštvu.

Rajko Čogurić koji u istrazi zastupa Antu Todorića, sina Ivice Todorića, kazao je da u pouci o pravima koju je primio gotovo nema pravnih detalja te da se radi “više o političkoj deklaraciji nego o konkretnom aktu”.

– Pouka o pravima široko je postavljena te “gotovo nema pravnih detalja odnosno činjenica o kojima bi se moglo polemisati. U ovom trenutku… kazao bih da se radi više o jednoj političkoj deklaraciji nego o konkretnom aktu – kazao je Čogurić za N1.

Dodao je i da će se njegov branjenik, iako nije u Hrvatskoj, odazvati ukoliko dobije poziv za razgovor s pravosudnim telima.

Informacije u hrvatskim medijima o tome gde bi mogao biti Todorić su različite, a njegov advokat Rajko Čogurić za zagrebačku N1 tv kaže Todorić nije u Hrvatskoj.

– On trenutno nije u Hrvatskoj, on se uredno pre mesec i više dana ođavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi. Nije u begu i odazvat će se pravosudnim organima kada dobije formalni poziv – naveo je Čogurić.

Prema pisanju medija, akcija potrage za Todorićem i saradnicima odvija se na više od 60 lokacija, a na terenu je oko 300 policajaca.

Advokat Branko Šerić je objasnio da policija pretresa sve stambene poslovne objekte s ciljem da nađe neke dokumene koji bi mogli da ukažu na počinjeno krivično delo.

– To može potrajati, može i celi dan – rekao je.

Tužilaštvo: Istraga zbog sumnje u počinjena krivična dela

Povodom opsežne policijske istage i potrage za bivšim vlasnikom Agrokora i njegovih saradnika, hrvatsko državno tužilaštvo je saopštilo da je reč o kriminalističkoj istrazi zbog sumnje u počinjena krivična dela.

Tokom ove faze preduzete su zakonom predviđene radnje odnosno dobijeni su nalozi sudija istrage nadležnog Županijskog suda radi sprovođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u toku.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je ovo postupanje nastavak višemesečnih istraga na osnovu proverenih i, kako se tvrdi, potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvata složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljem toku istrage kao i odluke, Tužilaštvo će blagovremeno saopštiti na svojoj internet stranici u skladu sa zakonom, stoji u saopštenju.

 

 

Beta, Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here