4. фебруар парастос жртвама усташког покоља – Бесплатан превоз из центра града до Дракулића

Поделите:

Градска управа града Бањалука обезбиједила је бесплатан превоз из центра града до Дракулића, гдје ће у недјељу, 4. фебруара, бити служен парастос жртвама усташког покоља у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Споменик страдалим Србима у Дракулићу
Споменик страдалим Србима у
Дракулићу

Полазак аутобуса предвиђен је у 8.00 часова из Видовданске улице /стара аутобуска станица/ до Спомен-цркве у Дракулићу, а у 11.00 часова обезбијеђен је аутобус за превоз из Видовданске улице до Спомен-костурнице.

Из Градске управе наводе да је у 11.00 часова предвиђен полазак аутобуса испред Спомен-цркве у Дракулићу, након литургије, до Спомен костурнице, те да ће исти аутобуси по завршетку парастоса, вратити путнике на полазну станицу.

Бесплатан превоз грађана обавиће превозничка фирма „Павловић турс“, а парастосу у Дракулићу присуствоваће и делегација града Бањалука.

Обиљежавање страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац 1942. године почиње Светом архијерејском литургијом у храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, након чега је код Спомен-костурнице планиран парастос убијеним Србима, полагање вијенаца, те обраћање званичника.

Литургија почиње у 9.00 часова, док су парастос и полагање вијенаца од 12.00 часова.

Обиљежавање страдања Срба од усташког злочина организује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Усташе су 7. фебруара 1942. године за само један дан убиле 2.370 српских цивила, међу којима је било 551 дијете.

Извор: СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here