5 ствари које не треба да радите на празан стомак

Поделите:

Kада нас саветују о здравим навикама у исхрани и осталим активностима, преједедање се често узима као нешто што би требало да избегавама по сваку цену. Иако се слажемо са овом констатацијом, постоји и друга упосност о којој се знатно мање прича: гладовање. Било да се ради о намерном мањем уносу хране у оквиру дијете или случајном прескакању оброка, постоје неке активности које нипошто не би требало да радите на празан стомак. Сазнајте у нашем тексту 5 ствари које свакако треба избегавати када нисмо сити.

1. Пијење кафе

Већина љубитеља овог топлог напитка конзумира га свако јутро, углавном пре доручка. Ово је веома лоша навика која може да доведе до горушице и озбиљних проблема са пробавним системом. Ако вам не успева да се решите своје прве јутарње кафе, препоручујемо вам да је комбинујете са млеком, чија масноћа ће бар мало смањити негативне ефекте њене конзумације на празан стомак.

2. Kонзумирање алкохолних пића

Ефекат алкохола на организам је дупло јачи у случају да уносите оваква пића на празан стомак, што се може негативно одразити на здравље ваше јетре, плућа и срца. Ако планирате да пијете са друштвом, поједите бар један мали сендвич са бутером, ако већ нисте довољно гладни за комплетан оброк. Значиће вам доста и може да вам помогне да избегнете припитост, а касније и мамурлук.

3. Одлазак на спавање

Глад и низак ниво глукозе спречавају нас да заспимо, а и ако нам то пође за руком, то неће бити чврст сан и можемо да очекујемо да ћемо устати раније него што смо планирали. Готово је сигурно да ћемо наредног дана претерати у оброцима како би надокнадили изгубљено. С друге стране, не ваља ни да вечера буде преобилна. Стручњаци препоручују млечне производе, будући да они садрже калцијум и магнезијум, елементе који ће осигурати добар сан.

4. Интензивно тренирање

Постоје мишљења да вежбање на празан стомак помаже у сагоревању калорија. Нажалост, то неће довести до смањења масних наслага на вашем телу, већ ће се пре свега утицати на губитак мишићне масе, што ће за последицу имати умањени интензитет вежбања и тако цео експеримент учинити контрапродуктивним. Воће је увек добар избор за оброк пре тренинга, а у случају да се стриктно држите дијете и не желите ништа да једете пре вежбања, боље је да пређете на неки мање интезиван тип тренинга.

5. Одлазак у куповину

Сви знамо да када смо гладни купујемо више хране него што нам стварно треба. Е па, постоје истраживања које тврде да исто важи и за друге производе. Потреба за храном ствара нам несвесну потребу и за другим стварима и чини да потрошимо више новца у радњи него што смо планирали. Kако би избегли овај сценарио саветујемо вам да направите списак ствари које вам стварно требају и не одступате од њега. Такође, препоручљиво је да плаћате кешом, а не картицом.

 

 

Стимагазин

Поделите:

2 Коментари

  1. Ovo pod 2 je diskutabilno! Naravno, složićemo se lako da je pijenje, naročito žestokih alkoholnih pića, na prazan stomak, najžešća varijanta ljudskog alkoholiziranja, ali, sa druge strane, mnogi iskreni pijanci zaklinju se da je to jedini pošten način pijenja! lako je napuniti mešinu hranom pa onda malo povrh toga posuti vatrene vodice, hajde ti, bato, ako si mudo kao što tvrdiš da jesi, saspi par džibruša na prazan “život”, što bi rekli braća Rusi. Pogledajte, recimo, o ovome kod velikog Danila Kiša. On, objašnjavajući u čemu je bila razlika između njega i drugih beogradskih boema i ispičutura, kaže kako on jeste noću pio, ali je danju radio a nije spavao i tako vadio fleke od prethodne noći, kada je, kaže on, pio mnogo, i pošteno, na prazan stomak.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here