500 година од смрти генијалног Леонарда да Винчија: “Увредио сам Бога и човечанство. Мој рад није достигао квалитет какав би требало да има”

March 20, 2012.Self portrait by Leonardo da Vinci will be restored., Image: 430344370, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Поделите:

Леонардо да Винчи, италијански ренесансни архитекта, вајар, сликар, проналазач, инжењер и један од највећих умова у историји света, умро је на данашњи дан пре 500 година, али је исто толико времена био испред доба у којем је стварао.

Његове слике “Последња вечера” и “Мона Лиза” су међу најпопуларнијим и најутицајнијим делима ренесансе.

Да Винчијеви списи одражавају дух науке и проналазаштва. Леонардо је био први уметник који је афирмисао технику сликања сфумато, која је посебно видљива на његовим ремек-делима.

Техника кјароскура (распоред светла и сенке) била је заступљена у Да Винчијевим радовима.

Његова интересовања су досезала до изучавања анатомије човека, архитектуре и различитих иновација.

Председници Француске и Италије данас заједно обележавају 500. годишњицу смрти уметника и иноватора Леонарда да Винчија у градићу Амбоисеу у долини Лоаре.

Макрон је најавио заједничко обележавање јубилеја Леонардове смрти у октобру, у жељи да побољша односе између двеју земаља, нарушене свађом званичника италијанске коалиционе владе с Паризом.

Италија ће у француски музеј Лувр током године доставити већи број Да Винчијевих дела за велику изложбу.

Леонардо да Винчи је рођен у доба ренесансе, 15. априла 1452. у селу Анхиано близу града Винчи у Италијии.

Kад му је било 14 година, Леонардо је добио животну прилику да се опроба као шегрт у једној од уметничких радионица у Фиренци коју је водио славни Андреа дел Верокио.

Посматрајући Верокиа и друге велике уметнике који су на истом месту боравили и стварали, Леонардо је научио бројне занате и уметничке и техничке вештине, упознао хемију, металургију, механику, радио са кожом и другим материјалима. Верокијева радионица сама по себи била је необична јер је уз Леонарда изродила бројне славне уметнике Ренесансе као што су Ботичели, а посредно и Рафаело, Микеланђело, и други. Леонардо је ту остао све до своје 26. године.

Леонардо је имао низ посебности у свом карактеру – позната је чињеница да је био способан да једном руком пише, а другом црта, и то у исто време.

Kао један од његових изума помиње се идеја за контактна сочива још 1508. године.

Да Винчијев “Kодекс Лестер” – бележницу од 72 стране у коју је записивао размишљања на различите теме, од фосила, преко месечевих мена, до кретања воде – купио је 1994. године Бил Гејтс за 30 милиона долара. Неколико страница ове књиге искоришћено је као скринсејвер за “Виндоус 95”.

Леонардо да Винчи је био самоук, школовао се код куће, али му то није сметало да дизајнира оклопно возило, чекрк, те пловни багер и летећи брод.

Да Винчи је куповао животиње у кавезима само да би их пуштао на слободу.

Међутим, упркос својој генијалности, умро је убеђен да је његов живот био промашај.

“Увредио сам Бога и човечанство. Мој рад није достигао квалитет какав би требало да има”, биле су његове последње речи, према тврдњама неких биографа.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here