7 НАЈВЕЋИХ МИСТЕРИЈА О ЉУДСKОМ ТЕЛУ ни наука не може да их ОБЈАСНИ

Поделите:

Иако се можда чини да је технологија толико напредовала да се све о људима може сазнати, то је далеко од истине. Научници и даље немају објашњења за “обичну” длакавост или женске груди.

1. Зашто смо толико слични шимпанзама?

Да обријете шимпанзу и фотографишете њено тело од врата до струка, на први поглед заправо не бисте приметили да то није човек, рекао је Kевин Хунт, директор Лабораторија за људско порекло и примарну еволуцију са Универзитета Индиана.

Мускулатура људи и мајмуна изузетно је слична, али некако су шимпанзе за два до три пута јаче од људи. Није јасно зашто смо толико слабији од наших еволуцијски најближих рођака.

2. Зашто имамо доминантну руку?

Девет од 10 људи су дешњаци. Мистериозна је сама чињеница што уопште имамо доминантне руке. Зашто постоји само једна рука с врхунским моторичким способностима, уместо да обе руке имају исту дозу спретности? Једна теорија тврди да је то резултат комплексније повезаности на једној страни мозга у који је укључен у говор (што такође захтева фине моторичке способности).

Будући да је говорни центар обично у левој хемисфери мозга, тако онда десна рука завршава доминантно код већине људи. Међутим, ова теорија и “не пије воду” због чињенице да сви дешњаци не контролишу говор на левој хемисфери, док половина левака то ради.

3. Због чега су женске груди повећане?

Женске се груди пуне млеком када морају нахранити новорођенчад. Но, женске груди су повећане без обзира на то имали ли у њима млека или не.

Научници се не могу сложити за што су, или за кога су, груди трајно повећане. Већина еволуцијских биолога сматра да груди служе у привлачењу мушкараца да их заварају да мисле да ће жена с већим грудима боље нахранити ђецу (иако груди заправо садрже масноћу, а не млеко).

Но и та теорија је упитна јер у многим културама мушкарцима велике груди нису привлачне.

4. Чему служе длаке на интимном подручју?

Зашто су гениталије прекривене длачицама до данас се не зна. Неки стручњаци сматрају да су оне сексуални украс, односно визуални сигнал сексуалне зрелости и резервоар феромона. Други пак мисле да длаке угодно одржавају наша стратешко место угодним и сигурнијим, а остали тврде да оне служе као својеврсни тепих, спречавајући трење током секса. Без обзира на разлог, данас их се већина људи жели решити.

5. Пуни смо микроба

На сваку људску станицу у телу “дође” 10 микроба, а они заједно чине чак и до неколико килограма (од 1 до 3 посто) укупне тежине. Неки од њих чисте нашу кожу, неки помажу у пробави хране, али већина ових микроба доприноси нашим телесним функцијама на засада, непознате начине. Здрави људи чак у себи имају и неке штетне вирусе за које се не може схватити чему служе јер се не активирају.

6. Делови тела који ничему не служе или бар тако мислимо

Умњаци или помицање ушију само су неки од бескорисних еволуцијских остатака које људско тело и даље има. Такође, њихово уклањање није потребно осим ако се стање не закомпликује, као што је случај и са слепим цревом. Но, биолози су недавно почели доводити у питање дуготрајну претпоставку о бесмислу ових “додатака”.

Неки тврде да они можда помажу у “тренирању” имунолошког система током феталног развоја. Друга истраживања показују да је слепо црево као “сигурна кућа” за бактерије које помажу у пробави, држећи у тајности залихе микроба који излазе ван у пробавни тракт након што добре бактерије проливом изађу из црева.

7. Мистерија звана мозак

Kако 100 трилијона неуронских веза у нашем мозгу ради заједно како би створили осећај да смо живи? Многи велики мислиоци сматрају да је свест највећа мистерија не само људског тела, већ и највећа уопште.

Неуронаучник В.С. Рамацхандран је рекао: “Сваки мозак састоји се од атома који су били сковани у срцима безбројних далеких звезда пре неколико милијарди година. Те су честице лебделе еонима и светлосним годинама све до гравитације и случајност их је сада овђе спојила. Ти атоми сада чине конгломерат (ваш мозак) који не може само размишљати о самим звездама које су га родиле, већ такођер може размишљати о властитој способности размишљања и пропитивању о властитим способностима. Доласком људи, речено је, свемир је ођедном постао свестан себе. То је највећа мистерија од свега.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here