70 одсто грађана Руске Федерације позитивно односи према Стаљину

Поделите:

 НАЈНОВИЈА анкета – у организацији реномираног московског „Левада-центра“ – показала је да се 70 одсто грађана Руске Федерације позитивно односи према Стаљину.

То је, како су нагласили из „Левада-центра“, историјски максимум.

Сасвим прецизно: 51 одсто анкетираних односи се према Стаљину са дивљењем, поштовањем или симпатијом. Остали се према кључној фигури у историји СССР односе напросто „позитивно“.

Генерално, удео оних који се у целом спектру повољно изјашњавају о Стаљину повећао се за 12 одсто.

Од 2015-те константно опада број оних који се неутрално или негативно односе према човеку који је дуже од тгри деценије руководио Совјетским Савезом.

Данас само 19 одсто анкетираних има негативан однос према Стаљину.

„Уздизање Стаљина“ се углавном објашњава чињеницом да је он индустријализовао СССР, оформио реалну и суверену алтернативу Западу и био главнокомандујући који је земљи обезбедио велику победу у највећем рату у историји.

Процене су да резултати анкете не упућују на закључак да Русија прижељкује новог Стаљина већ – поредак, социјалну правду, сувереност и величину земље.

Од времена Хрушчова до краја Јељцинове владавине, Стаљин је био демонизован и помињан само када се никако није могао заобићи.

У међувремену се разоткрило да је пред крај живота био кренуо да реализује два плана – да вођење земље повери влади, остављајући КПСС идеологију и `припрему кадрова` и да се супротстави доминацији долара.

За ово друго је 1952-ге чак био формирао тајну комисију…

Неки руски историчари сматрају да су ово били кључни разлози што је убијен…

 

факти
Поделите:

1 коментар

 1. To je zato jer ankete se sprovode po skolama i univerzitetima..
  Dakle sa ljudima koji nisu stariji od 25 godina.
  Oni se razumeju u Staljina ko Marica u kriv k.urac..
  Prakticno njegov napad na Finsku je isprovocirao II svetski rat 1939…..
  Da nije forsirao jezero Ladogu i grad Sumu nikad se nebi ni okupila antanta saveznica drzava u odbrani Finske a samim tim ni pod grupa sila osovine sa Hitlerom….
  On je direktni krivac a svi ostali su samo pod krivci za potpaljivanje tog rata jer su proizasli kao branioci okupacije Finaca..
  Finska je Staljinova inicijativa a svu Hitlerovi anshlusi su samo usledili kao odgovor na taj njegov agresorski apetit..
  cak su iz Australije dolazili dobrovoljci kako bi branili Fince i sprecili prodor Azije na tlo Evrope pa i sam Hitler se nudio ali su Finci do kraja odbijali takve ponude i ostali neutralni i ogromne zrtve polozili za svoju slobodu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here