9 најјезивијих медицинских експеримената у историји човечанства

Поделите:

Развој медицине често значи више спашених живота. Ипак, како би стигли до нових открића поједини научници заборављају на основне етичке принципе.

Чини се да су неки научници у име науке ипак одлучили да циљ оправдава средство. Представљамо вам девет медицинских експеримената који се у великој мери косе не само са Хипократовом заклетвом већ и са неким другим моралним начелима.

1. ТРИ ИДЕНТИЧНА СТРАНЦА

Током 60-их и 70-их година прошлог века, психолози Петар Нојбауер и Вајола Бернард спровели су тајни експеримент који је подразумевао одвајање близанца одмах након рођења и слање истих у хранитељске породице. Циљ експеримента био је одређивање колико генетика и васпитање могу уитцати на формирање понашања и личности. Експеримент је био финансиран од стране Националног института за ментално здравље у САД-у, а жртве су биле тројке – Роберт Шафран, Еди Галанд и Дејвид Kелман.

Тајни ескперимент је изашао на видело када су се три брата сасвим случајно срела 1980. године. Њихове физиономије биле су превише сличне што је одмах изазвало сумњу и потврдило чињеницу да су у крвном сродству. Ипак, убрзо су откривене ужасне последице њиховог раздвајања. Сва тројица су у неком период живота патила од депресије и анксиозности. Занимљиво је и да када су проговорили говорили су да имају браћу.

О њиховој необичној судбини снимљен је филм “Три идентична странца” који је недавно премијерно приказан на “Санденс фестивалу”. Нажалост, премијери су присуствовали само Роберт и Дејвид.

Еди Галанд је, након дуге борбе са депресијом, одузео себи живот у 33. години, оставивши иза себе супругу и кћеркицу.

Интерсатна чињеница је да Петар Нојбауер и Вајола Бернард нису показали нимало сажаљења ни стида због њиховог дубоког уверења да су чинили добру ствар за децу и дали им шасну да индивидуално развију своје личности.

2. МЕДИЦИНСKИ ЕKСПЕРИМЕНТИ НАЦИСТА

Неки од најозлоглашенијих медицнских експеримената свих времена спроведени су управо током Другог светског рата од стране Јозефа Менгелеа, члана Хитлерових СС јединица и доктора логора “Аушвиц”. Менгеле је из возова који су довозили логораше издвајао близанце, како би их даље користио за експериенте чији је циљ био доказивање теорије о расној супремацији аријеваца. Многи учесници су умрли током експеримента.

Поред тога што је сакупљао очи својих мртвих “пацијената”, Менгеле је такође користио логораше за експериементе који су били повезани са заразним болестима, хемијским оружјем и авијацијом. Велики број логораша је такође био подвргнут ескперименталној стерилизацији. Једној од логорашица су хириршким захватом одстрањене дојке како би доктори утврдили како излгеда то када беба умире од глади. “Пациенткиња” је свом детету убризгала смртоносну дозу морфијума како би спречила патњу бебе.

Неки од доктора који су спроводили ове и сличне експерименте су након Другог светског рата били кривично гоњени, док је Менгеле побегао у Бразила где је 1979. умро од инфаркта.

3. ЈАПАНСKА ЈЕДИНИЦА 731

Током ’30-их и ’40-их година прошлог века, царска војска Јапана водила је биолошки рат и спроводила медицинске експерименте над кинеским цивилима. Процењује се да је број жртава био око 200 хиљада. Злочини укључују ширење колере преко бунара са пијаћом водом и терање логораша да марширају током зиме како би се одредила најбоља терапија за промрзлине.

Бивши чланови ове јединице поделили су са медијима чињеницу да су логораши били затварани у гасне коморе у којима је био пуштан отровни гас. Притисак у коморама је био толико јак да су логорашима искакале очи и физички распадала тела.

4. МОНСТРУМСKА СТУДИЈА

Године 1939, група дефектолога која је радила на универзитету у Ајови одлучила је да докаже теорију да је муцање део наученог понашања изазваног дечијим страхом од јавног наступа. Своју теорију су хтели да докажу експериментом чији је циљ био изазивање муцања код деце која су живела у оближњем сиротишту, тиме што је деци речено да су предиспонирана да почну да муцају у будућности.

Научници су седели поред деце и говорили им да показују знаке муцања и да не би требало да говоре уколико нису сигурна да ће говорити правилно. Експеримент није изазвао муцање, али је учинио то да некада живахна деца постану анксиозна, повучена и тиха. Нека од деце су по одрастању тужила универзитет и добила одштету приближну цифри од милион долара.

5. ЗЛОЧИНИ БУРKА И ХЕЈЛА

Једини лешеви који су до 1830. године у Британиј могли бити коришћени за анатомско сецирање и истраживање били они који су дошли као резултат извршеног убиства. Због тога што су убиства тада била ретка ствар, многи анатоми су дошли до идеје да лешеве купују од пљачкаша гробова. Власник пансиона у Единбургу, Вилијам Бурк, и његов пријатељ су одлучили да оду корак даље са овим бизнисом. Од 1827. до 1828, ова два мушкарца су удавила више десетина гостију и продала њихове лешеве анатому Роберту Ноксу. Бурк је касније обешен због својих злочина.

6. ХИРУРШKИ ЕKСПЕРИМЕНТИ НА РОБОВИМА

Отац модерне гинекологије, Џејмс Марион Симс, стекао је славу тиме што је радио ескперименталне хируршке захвате на робињама. Он се до данашњег дана сматра контраверзном личношћу и због начина оперсиања својих робиња везико-вагиналним фистуалама.

Уринирање жене са фистулама, отворима између полног органа и бешике, било је незадрживо и због тога често одбијане од средине, али и од лекара. Симс је изводио хируршке захвате без анестезије делимично због тога што анестезија је тада била новост, али делимично и због тога што је Симс веровао да операције нису “довољно” болне да би оправдале употребу анестезије.

7. ИСТРАЖИВАЊЕ СИФИЛИСА У ГВАТЕМАЛИ

У периоду између 1946. и 1948, владе САД-а и Гватемале финансирале су студију која је укључивала намерно ширење сифилиса међу затовреницима и ментално оболелим особама у Гватемали. Циљ студије би је тестирање хемикалија за спречавање ширења болести. Истрживачи су заразили учеснике експеримента тако што су их плаћали да имају сексуалне односе са зараженим проституткама као и креирањем рана на кожи пениса на које су потом стављали бактерију сифилиса.

8. ТАСKИГИ СТУДИЈА

Највећи етички пропуст у америчкој медицинској етици трајао је 40 година. Током 1932, према Центру за превенцију и контролу болести, амерички завод за јавно здравље започео је студију ефеката нелеченог сифилиса на здравље. Учесницима експеримента је речено да ће примити лек протв сифилиса што се није десило.

Научници су заправо пратили напредак ове болести код 399 Афро-американаца у Алабами. Године 1972, новински чланак који је открио ову студију јавности је натерао стручњаке да обуставе овај ескперимент.

9. ЗАТВОРСKИ ЕKСПЕРИМЕНТ УНИВЕРЗИТЕТА СТЕНФОРД

Током 1971. године, Филип Змбардо, тренутни професор психологије на универзиету Стенфорд, одлучио је да спроведе експеримент који ће тестирати људско понашање или конкретније, дати одговор на питање “шта се дешава када ставите добре људе у лоше ситуације?”.

Експеримент је конципиран као симлација затвора која је требало да траје две недеље. Експеримент је био напрасно заустављен након шест дана због тога што је утврђено да је експеримент лажан. Зимбардо је платио студентима да изигравају чуваре и затворенике, а онда их терао да се понашају искључиво према његовим упутствима. То је навело “чуваре” да се понашају јако окрутно према “затвореницима” који су глумили нападе беса и панике.

 

Национална географија

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here