9 разлога зашто да штедите

Поделите:

Прасићи не чувају ништа па ипак је касица прасица постала синоним за штедњу. Но, то је прича за неко друго време, али је право за питање – када ћете ви почети да штедите?

У ова турбулентна времена, требало да имате ослонац који ветар кризе нећете одувати. Наравно, наследство и добро плаћен посао могу да вас доведу у ранг најбогатијих, али и штедња може да вам приближи слику милионера који вози Росл Ројс и живи у палати с бројном послугом…Шалу на страну, врло је једноставно – штедња вам омогућава сигурност у животу.

Ево неколико разлога који вас могу мотивисати да себи да осигурате колико толико лагодну будућност.

Новац који стоји је неупотребљен новац

Или неупотребљив, безвредан, ништаван…како хоћете. Много је боље да орочите свој новац и посматрате како се та сума увећава, него да га чувате у сламарици јер тако губи вредност, а може бити и нечији ручак, буквално.

“Но стресс“

Не мора да буде први, али нека један од ваших циљева буде побољшање финансијских навика. Растом своте са стране, смањиваће се ниво вашег стреса, а сама чињеница да имате уштеђевину измамиће вам тек тако осмех на лице.

Уместо да потрошите остатак плате, део сачувајте за највеће циљеве. Већина људи потроши нешто новца, плати рачуне и затим штеди оно што им је преостало. Стручњаци саветују да би прво требало да штедите за своје финансијске циљеве, да платите рачуне и потом тек да размотрите трошење новца који вам је остао.

Некретнина

Некретнине су увек биле један од идеалних начина да уложите своју штедњу. Ако као млађи нисте размишљали о томе, право је време да купите локал, ресторан, и ето идеалног начина за зараду. То је нешто што ће увек да вам доноси приходе које можете даље да реинвестирате. Уколико пак немате свој стан, штедња ће помоћи да скупите довољно за учешће, а касније за куповину. На крају крајева, некретнину увек можете да изнајмите.

Покрените свој бизнис

Kолико дуго маштате да остварите сан и будете предузетник? Истраживања су показала да су људи тек после 30 године спремни да покрену свој бизнис. Шта чекате? Толико се повољности нуди за почетнике у бизнису и већ са 1.000 евра можете да кренете у ту авантуру. Уколико није још “начисто са идејом“, штедите, а у међувремену разрадите пословни план и припремите терен да машту претворите у стварност. Плус, данас нико не може да вам гарантује колико дуго ћете бити запослени, тржиште се мења, компаније, радници… увек је добро имати “план Б“.

Мислите о пензији већ сада

Kада размишљамо о пензији, углавном смо склони да о том периоду мислимо као о нечему што је далеко испред нас, а штедња за њу можда вам се не чини као приоритет. Међутим, чињеница је да се граница за одлазак у пензију све више помера и питање је колика ће та, иако заслужена и зарађена исплата, стварно да износи.

Фонд за “црне дане”

Није лако рационало распоредити и утрошити финансије, али иако нерадо, паметно је размишљати о томе да сачувамо нешто за неке будуће, можда и теже дане. Флексибилни облици штедње прави су избор за овако нешто јер вам омогућавају да у хитном случају новац подигнете и пре него што истекне орочење.

За почетак можете наменити тај новац за хитне случајеве уколико се догоди да ненајављено изгубите посао или вам се поквари аутомобил. Ту су и непредвиђене хаварије, или крађе. Нико не воли да мисли о томе, али уштеђевина вам може помоћи и уколико ближњима затреба додатни новац у медицинске сврхе.

Усавршавање

Човек се учи док је жив, каже пословица и знање никада није вишак. Без обзира на струку или позицију, можда ће вам затребати преквалификација, или додатна едукација. Или просто, желите да научите више о сфери која вас интересује. Уколико нисте сигурни да је ово прави тренутак, ваш штек у банци ће вам добродоћи када одлучите да учите додатне вештине. Сетите се да је знање први корак ка трајној промени.

Путовање

Путовање је добар избор, али и изговор и увек је прави разлог. Ако желите да посетите неку дестинацију, а новац је био тај који вас је спутавао, штедња је прави начин да купите карту за ваше парче раја.

Штедња а не инвестирање

Економисти, приведници и банкари ових дана имају исти савет – без обзира који износ новца имате, штедите. Зашто пре одабрати штедњу у банци него инвестирати вишак новца? Прво, предузетништво у нашој земљи је још у фази развоја, уколико немате таленат и вештину за уновчавање приика или тендецију ка методичном стриктном планирању, боље је да ваш новац чува банка.

Kрах берзе је нешто што такође не можемо да предвидимо, али можемо да очекујемо и сав ваш тако уложени новац може да вас претвори “фром херо то зеро“.

Да не бисте морали да гледате у чаробну куглу, штедите ваш новац на сигурном и слободно питајте како да одаберете најприкладнији износ штедње и уплате. Ако сте у дилеми и око валуте, од помоћи може да вам буде информација да наш народ и даље највише штеди у еврима, који се у томе показао као најсигурнија валута. Банке ових дана нуде и повољне камате, па тако куповну моћ новца који штедите можете увећати.

За почетак, предлажемо краткорочну штедњу у еврима. Током недеље штедње Аддико

банка ће понудити конкурентну камату за период од 6 месеци, а њихови банкари ће вам објаснити и које врсте орочене штедње постоје, као и колико износе каматне стопе за поједине врсте штедње, који су рокови орочења и да ли и под којим условима уложени новац може да се разорочи…

 

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here