9 сулудих ствари на које трошите новац, а да о томе и не размишљате

Поделите:

Стручњаци кажу како постоје “блесави” трошкови на које ваш новац често одлази, а о томе често и не размишљате

Штедња је за многе појам који им ствара велики проблем. Одрицање због боље будућности у садашњости у којој желите много тога често је прави изазов. Ипак, постоји лакши начин да смањите потрошњу и уштедите који динар, а да себе не терате на драстичне промене и ускраћивање ужитака, пише Реадер’с Дигест.

– Склони смо погрешном размишљању о новцу у смислу трке ка бољој будућности, где ће се сва наша жртва претворити у обиље у ком ћемо уживати заувек. Важно је постићи баланс када је у питању штедња, тако да можете да уживате у стварима данас, а опет имати на уму шта је важно за будућност. Тако ћете се осећати оснажено уместо да се такмичите са будућним собом – кажу из компаније “Прудентиал Финанциал”.

Стручњаци кажу како постоје “блесави” трошкови на које ваш новац често одлази, а о томе често и не размишљате.

Плаћање банкарске накнаде

– Чудим се што људи плаћају одржавање рачуна. Постоји пуно банака, немојте да мислите да морате да будете везани за једну само зато што сте неко време њен клијент. Ако то и јесте, тражите да вам открију нове понуде и пакете – каже Лесли Тејн, адвокатица и ауторка књиге “Лифе & Дебт”.

Kуповина без списка

– Kолико сте пута отишли у продавницу “само по неколико ствари”, а кући се вратили са хрпом свега? Kада некога пошаљете у продавницу да вам купи нешто, тада те особе неће бити импулсивни купци, јер се придржавају вашег спсика – каже Мајкл Фогут, оснивац “Фогутх Финанциал Гроуп” из Мичигена.

Претплата коју не користите

– У доба аутоматске наплате лако је заборавити оне додатне трошкове који лако могу сами да се надодају. Саветујем људима да направе ревиију својих претплата свака три месеца. Ако само прођете кроз извод с кредите картице, можете да пронађете ситне трошкове које иначе сами не бисте направили. То се односи и на сезонске трошкове – навео је Фогут.

Не јурите снижења

– Тражим попусте све време. У продавницама са одећом, винаријама… Свуда. На Фејсбуку прегледам групе у којима људи пишу и деле попусте и купоне. Понекад чак питам продавце постоји ли какав посебан попуст или купон па они често понуде свој властити. Само треба питати, заиста вреди – каже Лесли Тајн.

Не проверавате свој телефонски рачун

– Требало би редовно ревидирати телефонски рачун. Све ствари попут плаћања додатних апликација и опција за које можда нисте ни схватили да сте се пријавили, могле би дугорочно да вас коштају скупо – наводи Фогут.

Прекомерно осигурање

– Требало би да прегледате своје полице осигурања сваких неколико година. Истражите да бисте видели да ли можете да смањите трошкове на том подручју – кае Тајн.

Прецењена храна и пиће

Према истраживању интернет странице за финансије “Тхе Асцент”, три од десет највећих трошкова повезани су с храном и пићем. Људи често једу напољу или се окрену рестораним брзе хране када немају времена да кувају или огладне усред решавања обавеза, објашњава адвокатица за финансије Тифани Алише.

Такође, препоручује увођење “дана без новца” једном недељно који ће вам помоћи да видите без чега заиста моћете да преживите и тако уштедите новац који бисте иначе узалуд потрошили.

“Стискање” по категоријама

– Често видим како покушаји штедње увелико пропадају јер људи на крају одустају од ствари које им пружају задовољство. Уместо тога, ако покушавате да уштедите 100 долара, а знате да трошите 200 долара месечно на оброке са пријатељима, само зацртајте да ћете уместо тога смањити трошкове јела на 100 долара – каже Амандра Kлејман, те додаје како је потребно редуковати навике, а не потпуно их уклонити.

Не видите зашто заправо трошите

– Што сте више свесни своје потрошње из емоционалних разлога, више ћете штедети. Ако сте, на пример, имали тежак дан на послу и жудите за дружењем да бусте се осећали испуњенима, вероватно ћете позвари пријатеља на вечеру. Уместо тога, препознајте да имате друштвену потрену и повремено потражите нешто што вас не кошта, али ипак испуњава вашу потребу за дружењем, попут шетње с пријатељем. Утврђивање темељне потребе први је корак ка стварању одрживијег плана за задовољење те потребе – навео је Kлејман.

 

Telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here