Ахметај: Косово и Каталонија нису исто, Шпанија и Украјина јесу

Поделите:

Бивша косовска министарка за евроинтеграције Мимоза Ахметај сматра да је једнострано проглашена независност Косова нешто потпуно другачије од каталонског сценарија и да је, како каже, свака намера Србије да Косово пореди са другим случајевима у свету – куповина времена.
“То је избегавање испуњавања споразума ЕУ постигнутих са Приштином и намера да се блокира независна држава на путу ка међународном признавању и изградњи државе”, навела је Ахметај у ауторском тексту за ЕУобзервер.

Србија би, сматра она, требало више пажње да посвети могућем референдуму за “независност Војводине или Санџака, уместо Косова, чија је независност једносмеран пут”.

Док се Србија, како каже, жали на дупле стандарде ЕУ и налази сличност између Косова и Каталоније, не треба заборавити став Беогрда о руској анексији Крима.

“Србија никада није осудила анексију Крима од Руске федерације упркос чињеници да је Украјина држава, а Крим интегрални део њене територије. У светлу овога, чланице ЕУ потврдиле су да је независност Косова легитимна и у складу са међународним правом, док је анексија Крима нелегитимна”, навела је Ахметај.

Србија би, каже она, као кандидат за чланство у ЕУ, требало да се усклади са спољном политиком ЕУ и осуди анексију Крима.
Њено мишљење је да Косово има различите историјске, правне и друге специфицности у односу на друге случајеве, што га, како сматра, чини јединственим случајем и неупоредивим.

Према њеним речима, Приштина је прошла кроз дуг процес преговарања са Србијом како би постигла своју независност, коју је подржала међународна заједница и при томе подсетила на преговоре у Бечу, под вођством УН, који су резултирали утврђивањем политичког статуса Косова.

Ти преговори довели су, тврди Ахметај, до независности Косова, које је у потпуности усклађено са међународним правом и резолуцијом СБ УН 1244, а све то је потврђено и мишљењем Међународног суда правде из 2010. године у коме се наводи да проглашење независности не крши опште међународно право.

Поделите:

4 Коментари

  • Nemas pojma.
   Oko 60% katalonaca su andaluzani,vise od pola su politicki za Spaniju,a ekstremisti zabranjuju spanski i sta sve ne.
   Referendum je nelegalan i sve je nelegalno.
   Fasisti,ekstremni, katalonci.
   Zgazice ih Madrid samo ako pisnu da proglase republiku.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here