Ахмети: Делови декларације делимично у владином програму

Поделите:

Лидер најутицајније албанске партије у Македонији ДУИ Али Ахмети, каже да политичка платформа, коју су потписали представници те и још две албанске партије, Беса и РП/ДПА, неће бити у потпуности укључена у програм нове владе из, како је рекао, више реалних разлога.

Али Ахмети је за македонски портал Телеграф рекао да ће из тог документа у владин програм ући само најважнији аспекти који се тичу реформских приоритета.

“У овом тренутку је важно да Македонија почне да напредује ка ЕУ и НАТО-у, што је пре могуће, да буде стабилна и да има позитиван утицај у региону”, изјавио је Ахмети.

Додао је и да ће сви аспекти платформе бити отворени за дебату и да неће бити никаква тајна будући да тај документ не представља претњу за Македонију.

Албанска платформа, која је названа “тиранском декларацијом”, јер је сачињена уз посредовање албанског премијера Едија Раме била је главни камен спотицања за председника Ђорђа Иванова да мандат за састав нове владе додели лидеру СДСМ-а Зорану Заеву, који је парламентрну већину формирао помоћу три албанске партије, потписнице те платформе.

Најспорнији део тог документа је то што Албанци траже да албански језик буде признат као други званични језик, поред македонског, што је за Иванова било неприхватљиво.

Иванов, такође, сматра да су тај и други албански захтеви штетни за јединство Македоније њен суверенитет и територијални интегритет. Његова основна замерка је била и та што је “албанска платформа” направљена у Тирани.

С друге стране, међутим, лидер Покрета за реформу Демократске партије Албанаца Зијадин Села је на конференцији за новинаре у понедељак рекао да није потписао нити намерава да потпише било какве гаранције које је тражио председник Иванов за давање мандата лидеру СДСМ-а.

Села је, наиме, том приликом рекао да би за њега одрицање од те платформе значило као да се, како је рекао, одриче будућности своје деце.

Рекао је и да не треба искључити могућност да његова странка не буде у новој влади.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here