Ахтунг, ахтунг – Цинкарошка апликација стиже у Србију: За цинкарење следи награда

Поделите:

Специјална апликација за мобилне телефоне Kрајм стоперс, преко које ће грађани моћи анонимно да пријављују туђе нелегалне радње и да за то још и добију награду од 1.000 долара, односно нешто преко 100.000 динара, почеће у децембру с радом у Србији.

Свако ко инсталира ову апликацију на свој мобилни моћи ће потпуно анонимно да пријави починиоца неког кривичног дела, а након тога ће одмах добити повратну поруку са својим кодом, преко кога ће касније пратити да ли је добио награду.

Сазнања грађана се прослеђују канцеларији Kрајм стоперса у Србији, а затим надлежним државним органима попут МУП и БИА, а ако се послата информација или слика покажу као тачни и доведу до хапшења кривца, особа ће добити награду од 1.000 долара.

Саветник за спољну политику и безбедност Kрајм стоперса ГС и ИнтерПорт полције Олга Раваси каже за Kурир да ће се овај пројекат у Србији спроводити под покровитељством МУП, са чијим су представницима већ одржани састанци, али и да ће наша земља бити прва у свету у којој ће кривична дела моћи да се пријављују путем бесплатне мобилне апликације на српском језику.

– У Америци овај пројекат постоји већ 40 година и сваки локални полицијски огранак има свој број или интернет страницу преко који грађани пријављују сумњу на нечије прљаве послове. Ово је први пут да ћемо имати апликацију за мобилни телефони и важно ми је да људи знају да наша организација никада није била компромитована и да могу да имају потпуно поверење и да раде на добробити своје заједнице, јер су апсолутно заштићени. Ово није прича о “Балканском шпијуну”, већ озбиљан систем у коме се пријављују тероризам, трговина дрогом, људима, оружјем, органима, а моћи ће, наравно, да се пријаве сва кривична дела – објашњава проф. др Раваси за Kурир и додаје да ће се у Србији основати локална канцеларија Kрајм стоперса која ће филтрирати пристигле информације и прослеђивати их полицији.

– Овај програм се бави виталном заштитом грађана, ми уступамо обрис и елементарну структуру програма која се онда прилагођава Србији и фокусира на тероризам и криминалне активности транснационалног карактера, али и проблеме који се јављају због мигрантске кризе. Осим са МУП, сарађиваћемо и са многим другим организацијама у земљи. Србија је прва земља на Балкану која ће бити носилац овако једне озбиљне иницијативе – објашњава Равасијева, која живи годинама у Америци, где и предаје на универзитету.

Са америчком асоцијацијом “Kрајм стоперс глобал солушенс” споразум је недавно склопио и Међународни институт за безбедност, на чијем је челу Орхан Драгаш, који објашњава да је реч о о грађанском, невладином и непрофитном пројекту чији је циљ да укључи заједницу у решавање кривичних дела, а да притом безбедност грађана не буде угрожена.

Орхан Драгаш:
Држава нема никакав уплив у рад Kрајм стоперса

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да је искуство Kрајм стоперса у свим земљама у којима су досад деловали – беспрекорно.
– Њихови активисти су веома поштовани у локалним заједницама и често добијају признања од полиције за допринос у решавању кривичних дела. Заједница је безбеднија, стопа криминала опада свуда где Kрајм стоперси делују. Важно је рећи да држава нема никакав уплив у рад Kрајм стоперса, па ни на новац који се исплаћује, јер се он прикупља од приватних донатора који желе да подрже рад ове грађанске иницијативе. Држава је једино корисник информација које се прикупе – објашњава Драгаш за Kурир.

Бројке

1976. године основан је овај програм у Америци
700.000 хапшења десило се захваљујући овом програму
15.000 људи осумњичених за убиство пронађено је захваљујући Kрајм стоперсима

Kурир.рс/Јелена Пронић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here