Aкадемик Драгослав Михаиловић: Југославију разбили и Срби и Хрвати

Поделите:

Aкадемик Драгослав Михаиловић о Југославији. Нисмо желели да живимо заједно.
Југославију није упропастио један човек, макар се он звао Слободан Милошевић, већ то што Срби и Хрвати нису могли никако да се помире са идејом да живе у истој земљи – рекао је академик Драгослав Михаиловић, који је у среду потписивао своје књиге на штанду „Лагуне“.

Идеја југословенства, по његовим речима, пропала је оног момента када су српски и хрватски народ добили прилику да кажу шта заиста желе.

ЉУДИ ВОЛЕ КЊИГЕ

Aкадемик Драгослав Михаиловић поручио је да „сви морамо бити поносни на наш Сајам књига у Београду“, и додао:
– Није мала ствар када велики број људи доживи неки догађај као празник. Видите ове гужве овде, па то је дивно. Људи упркос свему воле књиге.

– Ствар је пропала оног момента када је воља народа постала гласна. Не треба говорити лоше о људима који су били против југословенства и те заједничке државе. У те људе и себе убрајам. Ми једноставно мислимо да та држава није била реална. Пропала је јер народи у тој земљи нису желели да живе заједно – истакао је Михаиловић, у изјави Тањугу.

Он је додао и да не верује да хрватски читаоци знају било шта о његовим књигама:

– Та заједничка уметничка сцена је пропала ствар, баш као и Југославија. Људи у Србији такође не знају шта раде хрватски писци. О Словенији или Македонији не треба трошити речи. Па то је потпуно другачији језик и потребни су им преводи за књиге српских аутора.

Михаиловић је рекао да постоји апсолутни отпор према српској култури и њеној културној баштини ван граница Србије, у свим некадашњим југословенским републикама:

– Ма колико се то некоме чинило као страшна истина, то је ипак истина – закључио је академик.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here