Академик Милан Лојаница: Замислите када бисмо и здравство, школство и културу препустили странцима

Поделите:

Архитектура и урбанизам, уосталом као и много шта друго, што нас окружује, није наш избор него судбина. А да ли сте ту “судбу клету” могли избећи или бар ублажити? Теоретски наравно да јесте. Али нисте! Kо је крив? Увек кажемо – па “они”. А има ли и ваше кривице? Па наравно да има. И шта ћемо сад? Да се убијемо? Не, то је превише, а и за то би требало много храбрости, оштро поручује академик Милан Лојаница у интервјуу Недељнику.

Један од највећих живих српских архитеката говорио је за нови Недељник београдској и српској архитектури, утицају политике на изглед наших градова, о ријалити менталитету, о понижавању струке, о заљубљености у странце, о томе да ли је Београд и даље свет…

“Ми мислимо да је све преко плота боље, макар било дрек, убога конфекција. Замислите кад би у здравству, школству, култури, другим делатностима све препустили странцима. Зар то не би била поразна интелектуална колонизација? А онда, до потпуне колонизације још само недостају странци и у полицији, војсци и зашто онда не и у државној управи? Па зар да то буде без отпора?”, пита се професор Лојаница.

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here