Ако Албанцу кажете да је Шиптар бићете кажњени

Поделите:

У образложењу пресуде суд је као говор мржње назначио речи “Шиптар”, “јуришници”, “фашисти”…

Шиптар је погрдна реч за Албанце, сад је и званично.

Виши суд санкционисао је, између осталих, термин “шиптар” као говор мржње.

Ову информацију на Твитеру је објавила Иницијатива младих за људска права.

 

Kако се наводи, суд је првостепеном пресудом против једног листа утврдио да је обављивањем текста “Фашисти нападају” повређено право на забрану говора мржње из члана 75. Закона о информисању.

Ова пресуда иначе се односи на текст “Фашисти нападају” у издању једног београдског дневног листа од 19. јануара 2017. године.

– Суд је такође у пресуди изнео став да предметни текст представља говор мржње не само према Анити Митић, већ и према организацији Иницијатива младих за људска права, као и свим њеним члановима, нарочито према онима који су били на трибини у Бешки – наводи се у саопштењу.

У образложењу пресуде суд је као говор мржње назначио речи “Шиптар”, “јуришници”, “фашисти”.

– Суд је такође указао да употреба термина ‘шиптари’, ‘сорошевско-шиптарска организација’ и ‘специјални рат’ представља говор мржње као и прекршај обавезе новинара да негује културу етике и јавне речи – додаје се у саопшењу.

Из Иницијативе младих за људска права напомињу да те изразе користе представници власти, политичких партија и поједини посланици “како према својим опонентима, тако и према грађанима другачијих уверења, другим организацијама цивилног друштва тако и према медијима које сматрају непријатељским.

ЕСПРЕСО.РС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here