Ако би покушали да повратимо наша рудна богатства то би била национализација и то не долази у обзир

Поделите:

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да Србија има све више рудних налазишта захваљујући страним компанијама које врше геолошка истраживања.

Брнабићева је у понедељак у Мајданпеку казала и да држава жели да што више рудног богатства или производње остане у Србији.

На коментар новинара и питање да ових дана покушава да се откупи истражно право у налазишту Чукару Пеки код Бора и да ли постоји неки механизам да се држава заштити по питању великих налазишта као што је то, Брнабићева је рекла да држава има стални контакт са тим компанијама и да покушава да извуче највише за нашу земљу.

“Било шта сада да променимо у том смислу, да узмемо већинско власиштво над тим резервама… то би била нека врста национализације. И то не би било лоше само за те компаније већ и за све инвестиције у Србији, зато што не би постојала више никаква заштита инвеститора, како страних тако и домаћих. Тако да то не долази у обзир. Радимо од почетка са тим компанијама, да што већи део рудног богатства или производње остане у Србији.”

Брнабићева каже да држава тражи од тих компанија да примењују највише међународне стандарде, као и да што више остане у нашој земљи, у смислу производње полупроизвода или финалних производа и да се онда тако извози са додатном вредношћу.

“Да Србија постане конкуретнија, одговорно се понашамо према томе и задовољна сам што имамо Србију која је повољно пословно окружење. Имамо зато све већа налазишта, велике стране компаније се осећају сигурно да послују у Србији и то ће нам помоћи да дођемо до пет одсто учешћа рударства у БДП-у. То ће бити значајно за квалитет живота грађана у целој Србији”, нагласила је премијерка.

Прелиминарне анализе које спроводи Ракита експлорејшн код Бора показују да у зони Чукару Пеки има више од 2,6 одсто бакра по тони и чак 1,7 грама злата, што оправдава 630 милиона долара, колико је планирано да се уложи у нови рудник.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

 1. Ана Брнабић, која није била на изборној листи СНС-а,
  представља се да је Хрвартица по деди… –
  врши распородају рудног богатства Србије?!
  Зар то није економска издаја Србије, у договору са председником
  Александром Вучићем?

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here