Ako Britanci znaju da je Skripalj otrovan „Novičokom“ – onda imaju njegovu formulu i mogu da ga proizvode

Podelite:

„AKO je Britanija tvrdo uverena da je Sergej Skripalj otrovan gasom „Novičok“ onda ona raspolaže njegovom hemijskom formulom i u stanju je, u najmanju ruku, da ga sama proizvodi“ – ocenio je moskovski ekspert za biološko i hemijsko oružje Ilja Duhovlinov.

On čak tvrdi da su tvrdnje Londona povodom trovanja bivšeg pukovnika ruske vojne obaveštajne službe, koji je bio britanski špijun, „sa hemijske tačke gledišta apsurdne“. Duhovlinov svoj pogled na držanje zvanične Britanije povodom „slučaja Skripalj“ i otrova „Novičok“ razjašnjava ovako:

„To je hemijsko organsko jedinjenje koje sadrži fosfor. Postoji u gasovitom i tečnom vidu. To je supstanca koja blokira nervne impulse, što dovodi do poremećaja metabolizma i otkazivanja funkcija organa u čovekovom organizmu. Inače, to je žućkasta supstanca sa jakim mirisom. Zato izazivaju podozrenje sve britanske tvrde da je taj otrov Skripalju neko u nešto neprimetno sipao ili da su ga njime oblili. Čovek tu supstancu može da munjevito namiriše“.

I nastavlja: „Taj otrov nije teško proizvoditi, ali su potrebne mere bezbednosti na nivou moćnog istraživačkog instituta. Bez takvih mera zaštite – svi koji bi na njemu radili brzo bi umrli“.

Duhovlinov se otvoreno podsmeva britanskim izveštajima i izjavama da je svima koji su se zatekli u restoranu gde su se Skripalj i njegova kćerka navodno otrovali bilo preporučeno da promene odeću i da je dekontaminuju:

„To je apsolutno besmilena molba, odnosno zahtev britanskih vlasti. Jer, za uspešnu zaštitu – trebalo bi da su svi sa sebe poskidali svu odeću i uništiti je na specijalnom poligonu, kao i zgradu u kojoj je restoran u kojem je navodno došlo do trovanja. Nju bi trebalo upakovati u neku veliku plastiku i nekuda odvesti“.

Duhovlinov na direktno pitanje – da li je bilo moguće Skripalju i njegovoj kćerki neprimetno podmetnuti otrov – odgovara ovako:

„Bilo je moguće upakovati otrov u mikrokapsule koje se mogu rastvoriti u hrani. Samo, ako su Skripalj i njegova kćerka zaista tako otrovani – policija mora posetiti firme koje ih proizvode. Takve ampule se ne kupuju tek tako!“

Duhovlinov povodom britanske interpretacije „trovanja“ kaže:

„Liči na rad slabog pozorišnog reditelja. Sve je grubo izvedeno. Glavno je u ovome. Da bi britanski specijalisti mogli potpuno tačno ustanoviti da je bio upotrebljen „Novičok“, a ne neki drugi otrov, oni bi morali raspolagati takozvanim kontrolnim standardom. Jer, da bi mogli da tačno utvrde o kom jedinjenju se radi morali bi ga uporediti da odgovarajućim „standardom“. Zato, ako tvrde da se radi o „Novičoku“ – onda moraju imati njegov standard. A to znači: kolekciju i formulu. Drugim rečima, Britanija ima njegovu formulu i sama je sposobna da taj otrov proizvodi“.

Duhovlinov zaključuje: „Čak i kad bi Britanci priložili hromatogram gasa sličnog „Novičoku“, koji pokazuje zavisnost signala detektora od vremena, gde je dokaz da je analizirana čestica otrova uzeta, recimo, sa odeće žrtve? Pred svakim međunarodnim sudom ovo će svaki bolji advokat lako oboriti“.

 

Fakti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here