Ако се НИС не прода Русима за 400 милиона евра Србија ће изгубити 100 000 нових радних места – тврдио је Ненад Поповић

Поделите:

У време продаје НИС-а Русима тадашњи председник Економског савета Демократске странке Србије Нанад Поповић је ушао у сукоб са Млађаном Динкићем.

Тадашњи министар економије Млађан Динкић је тражио поновно процењивање вредности НИС-а јер је сматрао да је цена НИС-а нереално ниска. За министра инфраструктуре(крадуцкај помало) Вељу Илића, продаја НИС-а је била “Посао века”.

“Потпуно је јасно да је цена од 400 милиона евра за НИС нереално ниска и ја ћу се борити да се промени тај део енергетског споразума, с обзиром на то да ће он ступити на снагу тек кад буде ратификован”, рекао је Динкић и додао да ће се борити да се руском Гаспрому не препусти већинско власништво над НИС-ом.

Тадашња Влада Србије усвојила је на ванредној седници Платформу за преговоре с Русијом о сарадњи у области нафтне и гасне привреде, усвојена Платформа предвиђала је продају НИС-а Русима директном погодбом, без тендера. Против Платформе гласала су четири министара, а министар Млађан Динкић, на сопствени захтев, разрешен је чланства у Kомисији за сарадњу с Русијом у области енергетике.

– Тражио сам да ме Влада разреши чланства у овој комисији јер је усвојена Платформа дефанзивна, нема почетну цену за НИС, не зна се шта добијамо за узврат. Не желим да преузимам одговорност за такве потезе – рекао је Млађан Динкић.

За Божидара Ђелића, тадашњег вицепремијера, платформа није била проблематична. Ђелић је наставио преговоре са Русима и понудио им НИС за 400 милиона евра.

Коштуница се по обичају држао по страни и није учествовао у преговорима.

Ново процењивање вредности НИС-а

Од Руса се тражило да, поред 400 милиона евра у готовини за 51 одсто капитала и најмање 500 милиона за модернизацију компаније, уложе још 500 милиона евра за откуп додатних 19,5 одсто акција НИС-а (15 одсто оних који припадају грађанима који су поднели захтев за поделу бесплатних акција и 4,5 одсто акција запослених у српској нафтној компанији).

Тиме се оправдавала процена вредности НИС-а коју је урадио „Дилоjт и Туш Србије”, а по којој укупан капитал ове компаније вреди 2,2 милијарде евра.

Тад наступа Ненад Поповић са тврдњом како овако “високом” ценом Динкић спречава продају НИС-а Русима.

У писаној изјави достављеној агенцији Бета Поповић наводи да то значи да Динкић који је и министар за економију и регионални развој, “директно спречава отварање 100.000 нових радних места“.

Поповић је у саопштењу још навео да Динкић “успорава улазак Србије у Европску унију, одбија стране инвеститоре и спречава дугорочну безбедност земље”.

На крају је НИС  продат за свега 400 милиона евра, са свом имовином, безинским пумпама и резервама нафте и гаса вредним око 7 милијарди евра, уз чврсто обећање да ћемо добити “Јужни ток” који није реализован до данас а питање је и да ли ће икада бити реализован.

Измишљених 100 000 радних места је пресудило у медијском рату, па су браћа Руси  добили НИС за тепсију рибе. Питање је какву је личну корист од наношења штете српској привреди имао Ненад Поповић.

 

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here