Ако се НИС не прода Русима за 400 милиона евра Србија ће изгубити 100 000 нових радних места – тврдио је Ненад Поповић

Поделите:

У време продаје НИС-а Русима тадашњи председник Економског савета Демократске странке Србије Нанад Поповић је ушао у сукоб са Млађаном Динкићем.

Тадашњи министар економије Млађан Динкић је тражио поновно процењивање вредности НИС-а јер је сматрао да је цена НИС-а нереално ниска. За министра инфраструктуре(крадуцкај помало) Вељу Илића, продаја НИС-а је била “Посао века”.

“Потпуно је јасно да је цена од 400 милиона евра за НИС нереално ниска и ја ћу се борити да се промени тај део енергетског споразума, с обзиром на то да ће он ступити на снагу тек кад буде ратификован”, рекао је Динкић и додао да ће се борити да се руском Гаспрому не препусти већинско власништво над НИС-ом.

Тадашња Влада Србије усвојила је на ванредној седници Платформу за преговоре с Русијом о сарадњи у области нафтне и гасне привреде, усвојена Платформа предвиђала је продају НИС-а Русима директном погодбом, без тендера. Против Платформе гласала су четири министара, а министар Млађан Динкић, на сопствени захтев, разрешен је чланства у Kомисији за сарадњу с Русијом у области енергетике.

– Тражио сам да ме Влада разреши чланства у овој комисији јер је усвојена Платформа дефанзивна, нема почетну цену за НИС, не зна се шта добијамо за узврат. Не желим да преузимам одговорност за такве потезе – рекао је Млађан Динкић.

За Божидара Ђелића, тадашњег вицепремијера, платформа није била проблематична. Ђелић је наставио преговоре са Русима и понудио им НИС за 400 милиона евра.

Коштуница се по обичају држао по страни и није учествовао у преговорима.

Ново процењивање вредности НИС-а

Од Руса се тражило да, поред 400 милиона евра у готовини за 51 одсто капитала и најмање 500 милиона за модернизацију компаније, уложе још 500 милиона евра за откуп додатних 19,5 одсто акција НИС-а (15 одсто оних који припадају грађанима који су поднели захтев за поделу бесплатних акција и 4,5 одсто акција запослених у српској нафтној компанији).

Тиме се оправдавала процена вредности НИС-а коју је урадио „Дилоjт и Туш Србије”, а по којој укупан капитал ове компаније вреди 2,2 милијарде евра.

Тад наступа Ненад Поповић са тврдњом како овако “високом” ценом Динкић спречава продају НИС-а Русима.

У писаној изјави достављеној агенцији Бета Поповић наводи да то значи да Динкић који је и министар за економију и регионални развој, “директно спречава отварање 100.000 нових радних места“.

Поповић је у саопштењу још навео да Динкић “успорава улазак Србије у Европску унију, одбија стране инвеститоре и спречава дугорочну безбедност земље”.

На крају је НИС  продат за свега 400 милиона евра, са свом имовином, безинским пумпама и резервама нафте и гаса вредним око 7 милијарди евра, уз чврсто обећање да ћемо добити “Јужни ток” који није реализован до данас а питање је и да ли ће икада бити реализован.

Измишљених 100 000 радних места је пресудило у медијском рату, па су браћа Руси  добили НИС за тепсију рибе. Питање је какву је личну корист од наношења штете српској привреди имао Ненад Поповић.

 

 

 

Поделите:

3 Коментари

 1. On ličnu korist verovatno nije imao ali je dobio dozvolu da otvara OffShore kompanije u Panami i lovu koju je pokrao od Minela nesmetano opere za dalje finansijske marifetluke i upumpava u zemlje gde njegove firme posluju i gde obrću neku zaradu..
  Naravnio maffiaš se dočepao ministarske fotelje ovde i vodi samo politiku dok mu se finansije u potpunosti nalaze van zemlje u internacionalnim biznisima pa ga je nemoguće osuditi ni po kojem zakonu čak i onom o sukobu interesa jer njegova politička karijera nije u koliziji sa špekulacijama koje ostvaruje po inostranstvima..
  Trebalo bi da ga za nešto optuže Koreja ili Novi Zeland pa da izdaju poternicu za njegov lopovluk pa da ga kilava ,nesposobna srpska policija za to skemba ovde što se naravno nikad neće desiti jer lopina uredno plaća poreze stranim državama i vladama dok ovde samo bezazleno serenda i baljezga,ušuškan u ministarsku fotelju i zaštićen diplomatskim imunitetom i zakonima krojenim po meri milijardera i bogotaša diljem sveta.

 2. Da ali je zato Julian Asange u zatvoru jer je otkrio sve te milionere u Panamskim dokumentima..
  Sve same **ugledne** ličnosti iz sveta diplomatije,sporta i politike.
  Da ne jedu sa dve kašike čovek bi pomislio da poste celog života na vodi i pasulju gradištancu haha
  Tako svileni i uglađeni deluju da je pravo čudo kako im niko ne veruje na reč..
  Med i mleko im se iz usta cedi a sa glave kaplje maslac na sve četri strane sveta .

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here