Ako se NIS ne proda Rusima za 400 miliona evra Srbija će izgubiti 100 000 novih radnih mesta – tvrdio je Nenad Popović

Podelite:

U vreme prodaje NIS-a Rusima tadašnji predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nanad Popović je ušao u sukob sa Mlađanom Dinkićem.

Tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić je tražio ponovno procenjivanje vrednosti NIS-a jer je smatrao da je cena NIS-a nerealno niska. Za ministra infrastrukture(kraduckaj pomalo) Velju Ilića, prodaja NIS-a je bila “Posao veka”.

“Potpuno je jasno da je cena od 400 miliona evra za NIS nerealno niska i ja ću se boriti da se promeni taj deo energetskog sporazuma, s obzirom na to da će on stupiti na snagu tek kad bude ratifikovan”, rekao je Dinkić i dodao da će se boriti da se ruskom Gaspromu ne prepusti većinsko vlasništvo nad NIS-om.

Tadašnja Vlada Srbije usvojila je na vanrednoj sednici Platformu za pregovore s Rusijom o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, usvojena Platforma predviđala je prodaju NIS-a Rusima direktnom pogodbom, bez tendera. Protiv Platforme glasala su četiri ministara, a ministar Mlađan Dinkić, na sopstveni zahtev, razrešen je članstva u Komisiji za saradnju s Rusijom u oblasti energetike.

– Tražio sam da me Vlada razreši članstva u ovoj komisiji jer je usvojena Platforma defanzivna, nema početnu cenu za NIS, ne zna se šta dobijamo za uzvrat. Ne želim da preuzimam odgovornost za takve poteze – rekao je Mlađan Dinkić.

Za Božidara Đelića, tadašnjeg vicepremijera, platforma nije bila problematična. Đelić je nastavio pregovore sa Rusima i ponudio im NIS za 400 miliona evra.

Koštunica se po običaju držao po strani i nije učestvovao u pregovorima.

Novo procenjivanje vrednosti NIS-a

Od Rusa se tražilo da, pored 400 miliona evra u gotovini za 51 odsto kapitala i najmanje 500 miliona za modernizaciju kompanije, ulože još 500 miliona evra za otkup dodatnih 19,5 odsto akcija NIS-a (15 odsto onih koji pripadaju građanima koji su podneli zahtev za podelu besplatnih akcija i 4,5 odsto akcija zaposlenih u srpskoj naftnoj kompaniji).

Time se opravdavala procena vrednosti NIS-a koju je uradio „Dilojt i Tuš Srbije”, a po kojoj ukupan kapital ove kompanije vredi 2,2 milijarde evra.

Tad nastupa Nenad Popović sa tvrdnjom kako ovako “visokom” cenom Dinkić sprečava prodaju NIS-a Rusima.

U pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta Popović navodi da to znači da Dinkić koji je i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, “direktno sprečava otvaranje 100.000 novih radnih mesta“.

Popović je u saopštenju još naveo da Dinkić “usporava ulazak Srbije u Evropsku uniju, odbija strane investitore i sprečava dugoročnu bezbednost zemlje”.

Na kraju je NIS  prodat za svega 400 miliona evra, sa svom imovinom, bezinskim pumpama i rezervama nafte i gasa vrednim oko 7 milijardi evra, uz čvrsto obećanje da ćemo dobiti “Južni tok” koji nije realizovan do danas a pitanje je i da li će ikada biti realizovan.

Izmišljenih 100 000 radnih mesta je presudilo u medijskom ratu, pa su braća Rusi  dobili NIS za tepsiju ribe. Pitanje je kakvu je ličnu korist od nanošenja štete srpskoj privredi imao Nenad Popović.

 

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here