Акт о војној капитулацији 08. маја 1945.

Поделите:

 

 

Прилаже се репринт Комсомолске правде од 09. маја 1945, са слободним преводом. Као што се из документа види, акт о безусловној капитулацији немачких оружаних снага потписан је 08. маја 1945. године у Берлину. Рат у Југославији трајао је до 15. маја. У непотребном продужетку рата на југословенском ратишту погинуло је и рањено хиљаде људи, ради нечије краткотрајне славе.

 

Други светски рат тиме није био окончан. Америка се показала 6. августа 1945. када су на град Хирошиму бацили атомску бомбу из специјално опремљеног бомбардера Б-29. После два дана, 8. августа 1945. СССР је објавио рат Јапану, а САД су бациле на Јапан другу атомску бомбу, на град Нагасаки. Јапански војни врх био је спреман да настави рат, али се јапански цар са тим није сложио. Јапан је капитулирао 14. августа 1945. По зидовима градова у свету исписиване су пароле «ЈАПАН ЈЕ ПАО».

У Токијском заливу, на америчком броду „Мисури”, 2. септембра 1955. званично је потписан акт о безусловној капитулацији Јапана. Други светски рат, започет нападом Трећег рајха на Пољску 1. септембра 1939, тиме је био окончан. У страдањима и злочинима, до тада непознатим у историји, близу 50 милиона људи изгубило је живот.

 

Потписивање акта о безусловној капитулацији немачких оружаних снага

Акт о војној капитулацији

  1. Ми, доле потписани, у име Немачке врховне команде, саглашавамо се на безусловну капитулацију свих наших оружаних снага на копну, мору и ваздуху, као и свих снага које се у данашње време налазе под немачком командом, – Врховној Команди Црвене Армије и истовремено  Врховној Команди Савезних експедиционих снага.
  2. Немачка Врховна Команда одмах ће издати наредбе свим немачким командантима копнених, морских и ваздушних снага и свим снагама које се налазе под немачком командом, прекинути војне операције у 23.01 час по централно-европском времену 8-ог маја 1945. године, остаће на својим местима, где се буду налазиле у то време, потпуно се разоружати, предајући све своје оружје и војну имовину локалним савезним командирима или официрима, који су одређени од стране представника Савезне Врховне Команде, неће уништавати или чинити икакве штете паробродима, бродовима и авионима, њиховим моторима, телима и опреми, као и аутомобилима, наоружању, апаратима и уопште свим војно-техничким средствима за вођење рата.
  3. Немачка Врховна Команда одмах ће одредити одговарајуће командире и обезбедити извршење свих даљих наредби, које изда Врховна Команда Црвене Армије и  Врховна Команда Савезних експедиционих снага.
  4. Овај акт неће представљати сметњу да се замени другим генералним документом о капитулацији, које закључе уједињене нације или у њихово име, који се примењује на Немачку и немачке оружане снаге у целини.
  5. У случају да Немачка Врховна Команда  или неке друге оружане снаге, које се налазе под њиховом командом, не буду радиле у складу са овим актом о капитулацији, Врховна Команда Црвене Армије као и   Врховна Команда Савезних експедиционих снага, примениће такве казнене мере, или друге радње, које буду сматрали као неопходе.
  6. Овај акт састављен је на руском, енглеском и немачком језику. Само руски и енглески текстови сматрају се аутентичним.

 

Потписано 8. маја 1945. године у граду Берлину.

У име Немачке Врховне Команде:

Кајтељ, Фридебург, Штумпф

У присуству:

По овлашћењу Врховне Команде Црвене Армије маршала Совјетског Савеза

Г.ЖУКОВА

По овлашћењу Врховног

Команданта Савезних експедиционих снага сацвезника Главног

Маршала авијације          ТЕДДЕРА

Приликом потписивања у својству сведока присуствовали су и:

 

Командант стратешких ваздушних снага САД генерал

СПААТС

Главни  командант Француске

армије генерал

ДЕЛАТР де ТАССИНИ

 

За Видовдан – Андрей Волков

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here