Активистa Домагој Маргетић штрајкује глађу већ 42 дана. Одбија лечење

Поделите:

АKТИВИСТ Домагој Маргетић данас је обиљежио 42. дан штрајка глађу. Штрајкат ће, како је најавио, и даље. О тијеку штрајка нетко у његово име свакодневно пише на његовом Фацебооку.

Тако је, судећи према објави на његовом Фацебоок профилу прекјучер навечер, стање овог активиста прилично тешко. Но, како каже, одбио је хитну помоћ.

“Домагојево стање се синоћ додатно погоршало, утрнула му је десна страна главе, има јаке болове у пређелу бубрега, теже говори. Тијеком ноћи и јутрос је одбио пружање медицинске помоћи. А пријатељима је рекао како наставља штрајк глађу. Домагојево стање сад је изузетно лоше, озбиљно и забрињавајуће и у сталном погоршању, дословно из сата у сат. Лијечници су га упозорили да сваког тренутка могу наступити неповратне посљедице. Лијечници су такођер виђели да Домагој може самостално доносити одлуке, а одлучан је у томе да настави штрајк глађу или до краја или до испуњења захтјева. Још једном вас све молимо да не оговарате Домагоја у коментарима, јер то више нити не чита а дао нам је упуте да све такве коментаре надаље бришемо”, стоји у објави од прекјучер.

У краткој изјави за Хину Маргетић је измореним и тешко разумљивим гласом рекао да је одбио хоспитализацију. “Kад бих вам испричао што су ми направили и што раде, кад вас сломе онда вам је потпуно свеједно”, рекао је Маргетић, додавши да су “уништили све што му је вриједило и значило”.

Обратили смо се Заводу за хитну медицину, али они нам нису смјели ништа открити позивајући се на заштиту особних података. Рекли су нам само како је лијечење некога без његовог пристанка протуправна радња

Примили га из владе

Маргетића су прошли тједан, како је писао тједник Национал, примили и представници владе који су га покушали одговорити од штрајка. Примио га је предстојник уреда премијера Звонимир Фрка-Петешић.

“Хрватска влада, као и премијер Пленковић особно, чврсто се залажу за слободу говора и слободу медија те осуђују пријетње и нападе на новинаре. Подсјећамо да је предсједник владе Пленковић на 71. сједници владе, 13. просинца 2017., јавно и недвосмислено осудио пријетње новинарима путем друштвених мрежа. Било какви облици притисака или застрашивања су недопустиви те влада очекује да се сви такви случајеви испитају од надлежних институција ради заштите правног поретка и темељних права свих грађана”, поручили су из владе.

Зашто активист штрајка?

Маргетић, како је више пута писао, штрајка због наводних притисака и пријетњи које је примио, а које нитко не рјешава.

“Имали смо неку врсту договора да влада нађе начина како ће ме заштитити од ових врста притисака, али смо имали и јасан договор да премијер Андреј Пленковић особно да јавну изјаву којом ће осудити нападе, пријетње, притиске, застрашивања и дискредитације новинара, те како ће као премијер у име државе послати јасну и јавну поруку како су такве активности у односу на новинаре неприхватљиве, те држава ни на који начин неће толерирати никакве нападе, пријетње и притиске на новинаре. Овом изјавом гласноговорника о изјави предстојника Уреда премијера, није испоштиван договор од четвртка, а нису споменути нити остали увјети и садржај представке коју сам предао премијеру, па овог тренутка не могу одговорити на позив из владе да прекинем штрајк глађу”, поручио је Маргетић прошлог тједна.

Ово су његови захтјеви:

“1) повратак и осигурање моје обитељи, односно престанак кориштења даљњих притисака на моју обитељ, кориштењем разних параобавјештајних метода како би се мени блиске особе и чланове најуже обитељи доводило у ситуације да им је останак у мојој близини напросто немогућ због свих тих илегалних притисака;

2) захтијевам једносатни особни разговор с предсједником Владе Андрејем Пленковићем, о чему сам га већ информирао и електронском поштом и смс поруком, а уруџбиран му је и службени допис с тим захтјевом;

3) захтијевам јавну реакцију Хрватског новинарског друштва и њихово очитовање о притисцима, пријетњама и нападима којима сам изложен, те њихово јавно очитовање о укидању истраживачке емисије “Нецензурирано”, о чему су детаљно информирани;

4) захтијевам потпуни увид у све досјее који се односе на мене у тајним службама и државним институцијама РХ;

5) захтијевам рјешавање случајева напада на мене;

6) захтијевам да се омогући наставак рада на истраживачкој емисији Нецензурирано;

7) захтијевам престанак свих облика егзистенцијалних притисака које доживљавам у Хрватској као облик политичке одмазде за мој истраживачки новинарски рад;

8) захтијевам да се власт у РХ јавно очитује о томе да нисам никакав тајни агент страних служби и државни непријатељ, јер ме се ширењем таквих теза излаже јавном линчу и даљњим нападима;

9) захтијевам и престанак притисака око мојих најновијих истраживања, као и истрагу ђеловања параобавјештајног подземља у односу на мене као истраживачког новинара;

10) захтијевам јавно очитовање Министарства унутарњих послова да ли ми на територију Републике Хрватске гарантирају особну сигурност од даљњих напада, притисака и пријетњи, или то нису у стању гарантирати.

Такођер молим Хрватско новинарско друштво да се извиде могућности да ме се склони изван Републике Хрватске на сигурно, обзиром на све околности.”

ХНД позива институције да истраже наводне нападе на Маргетића

Хрватско новинарско друштво данас је позвало хрватске институције да истраже и процесуирају наводне пријетње и нападе на активиста Домагоја Маргетића који већ 42. дан штрајка глађу и одбија хоспитализацију унаточ све критичнијем здравственом стању.

Након што се Маргетићево стање нагло погоршало, предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко позвао је још једном хрватске институције да поступе по његовим пријавама и истраже све наводе о пријетњама и нападима, док је Маргетића позвао да прекине штрајкати.

По подацима којима располаже ХНД, а који су достављени полицији, Министарству унутарњих послова, Министарству правосуђа и Државном одвјетништву, Маргетић је у задњих неколико година пријавио низ пријетњи смрћу, напада на имовину и доживио два физичка напада од којих је један оквалифициран као покушај убојства.

Маргетић је био жртва бруталног физичког напада 11. коловоза 2014., када је испред његове куће у Загребу ударен бетонским блоком у главу. Жупанијско државно одвјетништво тај је напад оквалифицирало као покушај убојства.

Тијеком травња, свибња и липња 2015. Маргетић је пријавио пријетње смрћу док је био под полицијском заштитом. Физички је нападнут 13. просинца 2016. на Kватерниковом тргу, задобивши лакше озљеде, док је лани у коловозу пријавио провалу и крађу опреме и документације везане за причу на којој је радио. У студеном 2017. поново пријављује пријетње смрћу.

Маргетић тврди да је ситуација ескалирала тијеком љета ове године, када су извршени бројни неугодни притисци на њега и његову обитељ, због чега је ступио у дуготрајни штрајк глађу.

Индекс.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here