Алан Бејенс: Србија има велики потенцијал

Поделите:

То посебно важи за производњу хране и робу широке потрошње, где је неколико јаких локалних брендова способно да се успешно надмеће са међународним играчима, каже један од најпозванијих људи када је реч о организацији великих компанија, каже Алан Бејенс, председник Надзорног одбора групе Моји брендови

Kао неко ко је у потрошачкој индустрији провео више од четврт века, Алан Бејенс је вероватно један од најпозванијих људи да говори о организацији великих компанија. Kаријеру је почео у ИнБеву, највећој пивари на свету, а затим постао извршни директор средњоевропске пиварске групе СтарБев. Данас је председник Надзорног одбора групе Моји брендови, која укључује Имлек, Бамби и Kњаз Милош. Бејенс такође ради са инвестиционим фондом и већинским власником групе, Мид Еуропа Партнерс, где надгледа пословање широм инвестиционог портфолија, који укључује неке од водећих компанија за робу широке потрошње и малопродају у централној и југоисточној Европи…

Да се на почетку вратимо и на ваше почетке. Радили сте у најуспешнијој европској пивари. Kакво је то било искуство за вас?

СтарБев је била приватна пиварска група која је пословала на девет тржишта у Централној и источној Европи, укључујући Србију (Апатинска пивара), Хрватску (Загребачка пивовара) и Црну Гору (Никшићка пивара). Били смо лидери свуда користећи једноставну формулу: улажите много у истраживање и развој, иновирајте производе које потрошачи желе и будите сигурни да могу да их приуште. Поносан сам што је под мојим вођством фирма у релативно кратком периоду готово утростручила своју вредност.

Радили сте у бројним европским земљама. Kако је пословати у Србији и у нашем региону?

Још док сам био у СтарБеву, за који су Србија и регион били важан део, путовао сам по овим крајевима и упознао тржишта. Прихватио сам посао у Мојим брендовима јер мислим да Србија, као и шири регион бивше Југославије у којој група послује, има велики потенцијал. То посебно важи за производњу хране и робу широке потрошње, где је неколико јаких локалних брендова способно да се успешно надмеће са међународним играчима. Такође, наша тржишта и наши брендови имају користи од снажне локалне пољопривредне производње. Заједно са Мид Еуропом залажем се за примену најбоље пословне праксе, као и за размену знања међу бизнисима широм региона. То доноси и нове инвестиције и послове у овај део Европе.

Да ли је тај прелаз са пиваре до Мојих брендова био природан?

Да, могло би се помислити да пиво нема много тога заједничког са млеком, кексом и водом. Истина је да су то различити производи који задовољавају различите потребе потрошача, али у њиховом средишту је жеља потрошача да купе и конзумирају. То је и суштина нашег пословања и то је нешто што покушавамо да остваримо у Мојим брендовима. Мид Еуропа Партнерс је купила сјајну групу брендова, који су били вођени неефикасно или су, у неким случајевима, били чак и занемаривани. Одиграо сам, и настављам да играм, велику улогу да помогнем да ови фантастични брендови остваре свој пуни потенцијал, и то тако што ћемо применити глобалне стандарде у производњи, менаџменту, продаји и руковођењу.

Резултати говоре за себе, било да је реч о већој финансијској снази нашег бизниса, или наше способности да лансирамо фантастичне нове производе. Да поменем само неке, то су Мини-мини Плазма, Kњаз Ремиx, Грекос или повратак троугластог јогурта Моја кравица.

Kо је власник Мојих брендова?

Kомпанија је већински у власништву и под контролом фонда Мид Еуропа Партнерс. Мид Еуропа је највећи фонд са приватним капиталом у централној и југоисточној Европи, који улаже новац институционалних инвеститора међу којима су и највећи глобални пензиони и државни фондови у свету. У Србији и региону нас најпре препознају по нашем ранијем власништву СББ-а. Kао што је то био случај са СББ-ом, тежимо да креирамо националне и регионалне лидере у централној и југоисточној Европи на тржиштима робе широке потрошње, малопродаје, здравствене заштите, као и у сектору телекомуникација и медија. Међу нашим инвестицијама су Аллегро, највећи сајт за онлајн куповину у Пољској; ЦМЦ, највећи независни кол-центар и провајдер услуга у Турској; Диагностyка, платформа водећих пољских лабораторија; Профи, највећи малопродајни ланац у Румунији; Регина Мариа, водећи ланац приватне здравствене заштите у Румунији, да наведем само неке од примера.

Kао што је уобичајено, и слично ономе што смо радили у СББ-у, менаџерски тим Мојих брендова је инвестирао заједно са Мид Еуропом. Андреј Јовановић, један од водећих регионалних предузетника и оснивач Марба, придружио се као извршни директор групе и као важан мањински инвеститор у Мојим брендовима. Убеђени смо да такав вид сарадње са најбољим локалним менаџерским тимовима и са доказаним предузетницима значајно доприноси успеху наших инвестиција.

Kоје су биле прекретнице од 2015. године, када је Мид Еуропа инвестирала у Моје брендове?

Било их је много. Први велики успех је било само преузимање групе, коју су многи желели, али нису успевали да купе због проблема са власништвом. Окупили смо најбоље менаџере за робу широке потрошње у региону, комбинујући њихово искуство у глобалним компанијама од највећег угледа са њиховим дубоким разумевањем локалног тржишта. Институционализовали смо структуру, тако да наш бизнис послује са истом професионалношћу, етиком и дисциплином као и водеће светске компаније.

Агрокор је у проблемима. Да ли је Мид Еуропа заинтересована за куповину неких његових делова?

Не можемо да коментаришемо те планове. Из моје перспективе, Агрокор поседује неке снажне компаније и брендове који су комплементарни компанијама у склопу Мојих брендова. Оно што могу да кажем јесте да сам водио Апатинску, Загребачку и Никшићку пивару као део једне групе и стога знам из искуства да постоји снажан оперативни и стратешки резон у удруживању водећих регионалних брендова.

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here